‘Ležimo na izvorima vode, ali vode u bunarima nemamo. Produbimo bunare na 25 metara, a tvornica koja puni vodu na stotinu’

Imao sam čir na želucu i u novinama sam vidio mali članak da kombinacija radiča i ove vode pomaže. Čir je otišao u nekoliko mjeseci kao rukom odnesen – svjedoči Darko Vlk


Autor: podravski.hr — 21.08.2018. / 15:21 Aktualno

Mještani po vodu idu na pipu Atlanticove tvornice

Glavni razlog što je Zdravko Fintić iz Apatovca, prigradskog križevačkog naselja, prodao svoje četiri krave bio je taj što mu je dodijalo da dovozi vodu cisternom kako bi ih napojio.
Apatovec doslovce leži na izvorima vode, koje eksploatira obližnja punionica u vlasništvu Atlantic grupe, ali svakog ljeta bunari u tome i okolnim mjestima presuše. Kroz cijelo selo, pak, još prije pet godina povučene su cijevi i postavljeni hidranti, no kroz njih i dalje „teče“ samo zrak. Situacija je doista apsurdna. Da nema vatrogasnog bazena zapremine 70.000 litara, mještani i blago bili bi žedni.
– Lani je i taj bazen bio suh da nisi mogao natočiti niti deset litara. Svi su ostali bez vode i dolazili su po nju, pa se bazen ispraznio. Da je izbio požar, ne bi se imao čime gasiti – veli Fintić.
Stjepan Blažević, najveći stočar, ne namjerava odustati od posla.
– Dosad sam iskopao šest bunara i svi su presušili. Ja iskopam do 12 metara, a u tvornici bušotinu na stotinu metara, i naravno da oni sve povuku. Dnevno odvoze barem 20 šlepera. Jednom sam pokušao dublje bušiti, do 25 metara, ali ništa. Bacio sam u vjetar 4000 kuna – pripovijeda Blažević.
Za svojih 60 krava svaki treći dan dovozi šest cisterna s vodom. Prisjeća se kako je uoči izbora aktualni križevački gradonačelnik Mario Rajn u Apatovec dao dovesti cisternu i tada je navodno kazao kako bi problem, da je gradonačelnik, riješio u tri mjeseca. Prošla je godina dana.
– Godinama od nas samo rade bedake. Stoput smo bili u novinama i na televiziji, više mi je dodijalo o tome razgovarati – veli rezignirano Blažević.
U Gradu Križevcima objašnjavaju kako je izgrađeni vodovod pet godina prazan zbog toga što se iz gradskog Komunalnog poduzeća nije moglo izdvojiti posebno poduzeće za vode, što nalaže zakon, pa su bila blokirana sredstva Hrvatskih voda za dovršetak vodoopskrbnog sustava.

Apatovčani su ogorčeni jer nitko ne rješava problem

– Predstavnici Hrvatskih voda u proljeće ove godine proveli su vodoistražne radove kako bi se osigurao zasebni izvor vodoopskrbe Apatovca. Trenutno je u postupku traženje suglasnosti od strane Hrvatskih šuma, nakon čega će se odmah krenuti u bušenje bunara i tako mještanima omogućiti voda – poručili su.
Gradonačelnik Rajn ističe kako nikad nije bio postavio rok od tri mjeseca za rješavanje problema s vodom u Apatovcu.
– Trebalo bi bivšu vlast pitati zašto se prije pet godina radila vodovodna mreža iako se tada znalo da neće biti moguće osigurati vodu s obzirom na to da nije bilo pristupa sredstvima Hrvatskih voda – vele u Rajnovu uredu.
Problema s nestašicom vode u Apatovcu svjesni su i u Atlantic Grupi, koja je tamošnju punionicu od Badela 1862 kupila 2010. godine.
– Taj problem datira više od dva desetljeća, a tiče se prvenstveno izostanka adekvatne infrastrukture i nije vezana uz poslovanje punionice Atlantic Grupe. Kao lokalni gospodarski subjekt i kompanija već uvelike angažirana u životu zajednice, prvenstveno kroz zapošljavanje gotovo 70 zaposlenih, svjesni smo izazova s kojima se naselje Apatovac susreće kad je riječ o opskrbi vodom i želja nam je biti dijelom njihova rješavanja – poručili su iz Atlantica.
Domeću kako se Atlantic grupa obvezala o vlastitom trošku osigurati Gradu Križevcima i njihovom komunalnom poduzeću punjenje cisterni pitke vode u slučajevima nepogoda i sukladno potrebama.
I dok su im slavine u kućama suhe, Apatovčani odlaze na izvor uza samu punionicu Atlantica po vodu koju im kompanija besplatno daje svaki utorak i četvrtak između 14 i 15 sati. Prošli tjedan ondje smo zatekli Zagrepčanina Darka Vlka, koji mirovinu uživa u Apatovcu.
– Imao sam čir na želucu i u novinama sam vidio mali članak da kombinacija radiča i ove vode pomaže. Čir je otišao u nekoliko mjeseci kao rukom odnesen – svjedoči Vlk.
Odonda je redoviti posjetitelj ljekovitog izvora, kao i mnogi ljudi iz bliže i dalje okolice. (hš)

Punionicu vode je 2010. godine od Badela kupila Atlantic grupa

FOTO: NIKOLA WOLF