APSURDISTAN Ivan Pokrivač: Za pet godina rada u Njemačkoj mirovina mi ista kao za 30 godina radnog staža u Hrvatskoj

Bavili su se uzgojem svinja, a sad su se prebacili na isplativije životinje - zečeve


Autor: podravski.hr — 04.01.2018. / 8:59 Aktualno

Ivan Pokrivač: Vratili smo se na svoj grunt

Bračni par Pokrivač iz ludbreškog prigradskog naselja Globočec, iako u mirovini, još se aktivno bavi poljoprivredom. Uzgajaju zečeve i hrane svinje.
U životu su svašta prošli, a proveli su i nekoliko godina u Njemačkoj. Možda baš njihov primjer najzornije pokazuje zašto se ljudi iz Hrvatske masovno iseljavaju u Njemačku i druge razvijenije zemlje.
Ivan Pokrivač u Njemačkoj je radio pet i pol godina, a vratio se sa suprugom Šteficom u Hrvatsku jer je htio da njegova djeca odrastu u svojoj zemlji. No, ono što posebno iznenađuje je činjenica da Ivan za pet godina rada u Njemačkoj dobiva gotovo istu mirovinu kao i za gotovo trideset godina rada u Hrvatskoj na istima poslovima.
– Kad to izgovorim, zvuči gotovo nemoguće, ali je tako. Možda bi se naši političari morali zapitati zašto njemačka država vrednuje pet godina rada kao što Hrvatska vrednuje 30 godina – čudi se Pokrivač.

Štefica i Ivan Pokrivač obrađuju svoju zemlju u Globočecu

Ivan Pokrivač otišao je u Njemačku 1969. godine, a dvije godine za njim došla je i supruga Štefica. Kako kažu, u Njemačku su išli jer ovdje nije bilo posla.
– Za razliku od drugih koji su došli u Njemačku i tamo kupili automobil, mi smo ovdje kupili ‘stojadin’ i tako otputovali. Malo su nas naši zemljaci čudno gledali, ali su se privikli – ispričala nam je Štefica Pokrivač.
Nakon povratka iz Njemačke, uz stalni radni odnos, Pokrivači su se aktivno bavili poljoprivredom, uzgajali su svinje i imali mnogo krmača. Kako je uzgoj svinja postajao neisplativ, bračani par Pokrivač pomalo je smanjivao proizvodnju, no snalažljivi kakvi jesu, i tome su se prilagodili.
– S godinama smo se prebacili na zečeve, to je sad isplativije, ali i lakše jer smo ipak u godinama – objasnila je Štefica Pokrivač. (md)
Foto: NIKOLA WOLF