Arheolozi pronašli 600 lubanja, trećina od njih su lubanje djece

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Trojica arheologa pronašla su više od 600 lubanja tijekom istraživanja groblja kod crkve sv. Frane u Šibeniku. Groblje je slučajno otkriveno tijekom radova na projektu Aglomeracija Šibenik, a dio očuvanih kostiju poslan je na cjelovitu analizu u Antropološki institut u Zagreb.

Istraživanje su proveli arheolozi Slavko i Josip Galiot i Tomislav Pušić iz firme Delmat Galiot, piše ŠibenikIN.

– Iako je sličnih groblja u dalmatinskim gradovima puno, moram reći da se još nikad nismo susreli s ovolikim brojem kostura i lubanja – kazao je arheolog Slavko Galiot.

U zajedničkim grobnicama na malom trgu ispred crkve sv. Frane pronađeno je više od 600 lubanja, a po kostima se može zaključiti da je tamo ukopano i oko 200 djece.

– Kosti su vrlo trošne i bilo je vrlo malo cjelovitih kostura. Pojedine su grobnice bolje očuvane pa smo kosture pronađene u jednoj od njih poslali na antropološku analizu da se utvrdi kompletna slika te grobnice. Na tim je kosturima bila i odjeća, odnosno nekoliko slabo očuvanih dijelova odjeće, zatim metalni predmeti poput kopči, kukica i spona, a bilo je i ukrasa, narukvica, nekoliko pozlaćenih praporaka koje su vjerojatno nosile mlađe osobe, prstenja, pečatnjaka i slično. Sve je to poslano na daljnju analizu, a svi rezultati istraživanja bit će objavljeni na našim stranicama – ispričao je Galiot.

Groblje uz crkvu sv. Frane datira iz 14. ili 15. stoljeća, a zadnji su ukopi tamo održani 1827. godine.

U crkvama su se pokapali svećenici i plemići, bogatiji društveni sloj ondašnjeg Šibenika, a nestankom mjesta u crkvi, novi su se grobovi kopali u dvorištu i blizini crkve. Sudeći po pronađenim ostacima i nakitu, riječ je dobrostojećim građanima Šibenika.

Inicijativu da se ukapanja izmjeste iz gradova pokrenula su gradska vijeća 1777. godine jer su se tijela tada ukapala u plitke grobove bez sanduka pa je smrad bio nepodnošljiv te je prijetila i zaraza.

– U pojedinim je grobnicama bilo i više od 30 lubanja. To su takozvane ‘obitelji-zadruge’, recimo obitelji više braće koje se nisu dijelile, već su funkcionirale kao zajednice – navodi Galiot.

U povijesnoj jezgri Šibenika dvadesetak je crkava unutar i oko kojih su se stoljećima ukapali građani, a točan broj pokojnika zauvijek će ostati nepoznat.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI