Arhivsko blago na dohvat ruke: Župljani sada mogu istražiti svoja obiteljska stabla

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Župa svetog Kuzme i Damjana iz Kuzminca nakon pronalaska najstarije matične knjige u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj odlučila je svoje najvrednije arhivsko blago objaviti u obliku fotografija izvornika i cjelovite transkripcije rukopisa.

Na taj način javnosti je predstavila iznimno bogat sadržaj knjige krštenih od 1673. do 1695. godine za koju se od Drugog svjetskog rata mislilo da je izgubljena ili uništena. Za izdavanje knjige, uz župnika Igora Radašića, najzaslužniji je Dražen Galenić, kroničar Župe.

Igor Radešić i Dražen Galenić

– U ovoj vrijednoj knjizi naš kroničar Dražen Galenić ispravio je i nadopunio podatke koji su nastali propustom upisivača ili su fizički uništeni tijekom vremena. Fotografije izvornog rukopisa slijede transkripciju teksta tako da čitatelj može analizirati grafiju i uspoređivati je s prijepisom – kaže Igor Radašić.

Razni oblici upisa istog prezimena i naziva mjesta, kaže župnik, upućuju na nedosljednost pisanja i pravopisa tog vremena, a mnoga prezimena koja su zapisana u najstarijoj matičnoj knjizi i danas postoje na području Župe Kuzminec, ali i diljem svijeta. Na kraju knjige nalazi se pregledno kazalo prezimena, mjesta i zanimanja pa čitatelj s lakoćom može pronaći sve tražene podatke.

– Ovo najvrijednije arhivsko blago otkriva i da je Kuzminec u tom razdoblju na osnovu podataka o krštenjima imao puno više stanovnika od okolnih naselja pa tako i Rasinje. Zanimljiv je i podatak da je u tom razdoblju u Kuzmincu vlastelinsko imanje imao Ivan Andrija Makar, koji je jedan od najzaslužnijih vojskovođa u oslobođenju naših prostora od Turaka – kaže Igor Radašić.

Knjiga, naglašava Radašić, predstavlja velik doprinos povijesti, povijesnoj demografiji te arhivistici i historiografiji. Sigurno će poslužiti i kao polazište za daljnja povijesna i demografska istraživanja.

– Zahvaljujući knjizi župljani mogu istražiti genealogiju svojih obitelji i vjerujemo da će zbog toga privući velik interes. Sad nam je u planu izdati i monografiju Župe za koju je ova knjiga također vrijedno polazište – zaključio je Igor Radašić.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI