Aspirin će testirati kao lijek za COVID-19!?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Aspirin, široko rasprostranjen lijek koji se koristi i kao sredstvo za sprečavanje nastanka tromboze, testirat će se kao mogući lijek za COVID-19 u jednom od najvećih ispitivanja u Velikoj Britaniji, piše hina. U pacijenata zaraženih novim koronavirusom povećana je prijetnja stvaranja krvnih ugrušaka zbog hiperreaktivnih trombocita, krvnih pločica važnih u zaustavljanju krvarenja.   

Aspirin je agens koji djeluje antitrombozno i može smanjiti rizik od krvnih ugrušaka, objavljeno je u petak na mrežnoj stranici www.recoverytrial.net. 

– Postoje jasni razlozi u prilog tezi da bi aspirin mogao biti koristan, a osim toga siguran je, jeftin i široko dostupan – kaže Peter Horby, suvoditelj istraživanja.

Najmanje 2000 nasumice odabranih pacijenata trebalo bi primati dnevno 150 mg aspirina uz uobičajeni režim. Podaci o oporavku tih pacijenata usporedit će se s podacima najmanje 2000 drugih pacijenata koji će primati drugu standardnu terapiju. Druge terapije koje se testiraju uključuju uobičajeni antibiotik azitromicin te koktel antitijela tvrtke Regeneron koji je korišten u liječenju simptoma kakve je imao američki predsjednik Donald Trump.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI