ATRAKCIJA Evo kako će izgledati europski centar hrane i zabave u Koprivnici vrijedan 45 milijuna kuna

Neslužbeno doznajemo kako u gradskoj upravi zasad barataju dvjema potencijalnim lokacijama na kojima bi se mogao izgraditi cijeli kompleks


Autor: podravski.hr — 20.02.2018. / 14:22 Aktualno

Digitalni bar u kojem će se piće naručivati izravno touchscreenom, odnosno tipkanjem po stolu

Gradska uprava u Koprivnici ovih je dana odabrala konzultante koji će za oko pola milijuna kuna izraditi studiju izvedivosti s tehničkom dokumentacijom za Obiteljski zabavni centar (OZC), projekt koji je zamislio bivši gradonačelnik Zvonimir Mršić, a radilo bi se o turističkoj atrakciji koja bi tematizirala hranu i prehranu te nudila kako edukaciju na tu temu, tako i zabavu za mlado i staro.
Centar je zamišljen kao mjesto na kojem će biti prikazana povijest i kultura hrane diljem svijeta, a radni naziv cijele priče je “Koprivnica: europski centar iskustva hrane”.
Realizacija te priče stajala bi oko šest milijuna eura (oko 45 milijuna kuna), a gradonačelnik Mišel Jakšić bio je kazao kako Grad nema kapaciteta za samostalno ulaganje, nego bi bila potrebna kooperacija s privatnim kapitalom ili fondovima Europske unije.
Jedan od odabranih konzultanata je zagrebačka tvrtka Razbor, koja je izradila razvojnu strategiju Grada Koprivnice, a prije dvije godine i idejno rješenje OZC-a, u suradnji s jednom tvrtkom iz Francuske. Sada će studiju izvedivosti izrađivati s njemačkom tvrtkom Maxmakers.
Zbog toga će se nova studija vjerojatno bazirati na starom Razborovu idejnom projektu. Prema njemu, zamišljeno je da se OZC prostire na oko 2600 četvornih metara i sastoji od recepcije, 11 izložbenih soba, restorana, bara, suvenirnice, botaničkog vrta i dječjeg igrališta.
Posjetitelji bi redom prolazili kroz priče o povijesti Koprivnice, povijesti hrane, o namirnicama diljem svijeta i prehrambenim navikama, o povijesti proizvodnje hrane u Koprivnici i načinima na koji se hrana danas proizvodi u svijetu, o nutricionizmu, probavi i o tome kako bi hrana mogla izgledati u budućnosti.
Na kraju posjeta nudi im se samoposlužujući restoran i „digitalni bar“, u kojemu bi se piće naručivalo putem tableta. Posjet bi mogli, uz doplatu, završiti razgledavanjem „Podravskog vrta“, a djeci bi na raspolaganju bilo igralište na otvorenom.
Izrađivači studije predvidjeli su da OZC bude otvoren šest dana u tjednu od 10 do 18 sati, a ulaznica bi stajala 9,5 eura (oko 70 kuna). Doplata za „Podravski vrt“ bila bi dva eura (oko 15 kuna). Također predviđaju da bi OZC godišnje moglo posjetiti najmanje 60.000 gostiju, kako obitelji, vođenih grupa i školskih ekskurzija, tako i profesionalaca u prehrambenom biznisu.
Neslužbeno doznajemo kako u gradskoj upravi zasad barataju dvjema potencijalnim lokacijama na kojima bi se mogao izgraditi taj turistički sadržaj. Jedna je Kampus, a druga kod bazenskog kompleksa na Cerinama.
– Dobili smo priliku da europskim novcem izradimo studiju za Obiteljski zabavni centar, a nakon što bude dovršena, predstavit ćemo je potencijalnim investitorima ili aplicirati za europski novac – kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić. (hš)

Tematski restoran u sklopu zabavnog centra hrane

Zabavni sadržaji za djecu

Ulaz u budući zabavni park

Tematski Podravski vrt također će biti posvećen hrani

Centar za nutricionizam sa svim podacima o hrani i njezinim sastojcima

Hrana u svijetu – 3D pogled i putovanje planetom

Hrana kroz povijest i prethistoriju

Kako će hrana izgledati u budućnosti, za 30 ili 50 godina

Amfiteatar s 3D projekcijama zabavnih i edukativnih filmova

FOTO: Idejno rješenje tvrtke BM & PARTNERS