STIŽE NAM ATRAKCIJA Šef krapinskog neandertalca fosile stare 128.000 godina dovozi u Koprivnicu

Godišnje Muzej i nalazište krapinskog neandertalca obiđe oko 90.000 posjetitelja


Autor: podravski.hr — 16.12.2017. / 17:02 Aktualno

Jurica Sabol, šef Muzeja krapinskog neandertalca

Koprivničanac Jurica Sabol (33) šef je poznatog i sve popularnijeg Muzeja krapinskih neandertalaca (MKN) u Krapini. Diplomirani inženjer geologije u Muzeju je završio sasvim slučajno, prije šest godina, kada se zaposlio kao muzejski vodič.
Ipak, kako je diplomirao u smjeru geologije-paleontologije, zapravo je s vremenom postao specijaliziran upravo za spomenuti Muzej. Tako se i njegov izbor na vodeće mjesto dogodio organski.
– S obzirom na to da je tematika Muzeja moja struka, to je jedini muzej u Hrvatskoj specijaliziranog tipa geološko-paleontološkog. Zaista sam se brzo prilagodio, uklopio i „pohvatao konce“ na koje načine funkcionira ta kompleksna kulturna institucija – rekao je J. Sabol koji je voditelj Muzeja od 1. travnja ove godine.
Dodao je kako je krapinski muzej jedan od najmodernijih i najposjećenijih muzeja, ne samo u Hrvatskoj, nego u ovom dijelu Europe.
– Godišnje Muzej i Nalazište obiđe oko 90.000 posjetitelja, a usporedbe radi, Krapina ima 13.000 stanovnika te bilježimo posjete iz cijelog svijeta – kazao je.
U rujnu ove godine otvorili su autorsku izložbu Jurice Sabola ‘Fosilna bogatstva Hrvatskog zagorja i Podravine’ te po prvi put kao jedna cjelina javnosti su bili predstavljeni fosili životinja iz razdoblja od prije otprilike 128.000 godina iz Podravine.
– S obzirom na to da sam iz Koprivnice, bila je to prilika da povežem moja najdraža dva hrvatska kraja: Zagorje i moju Podravinu. Bila je to međumuzejska suradnja između MKN i Muzeja grada Koprivnice te privatnih kolekcionara Josipa Cugovčana iz Podravskih Sesveta i Ivana Zvijerca iz Torčeca – objasnio je mladi šef modernog muzeja.
U ožujku iduće godine otvorit će tu izložbu u Muzeju grada Koprivnice pa će svi zaljubljenici u fosile moći vidjeti ostatke podravskih mamuta, bizona, pragoveda, prakonja i naravno krapinskog pračovjeka. Inače, MKN je u ovih sedam godina rada posjetilo više od 750.000 ljudi, a dobitnici smo dvadesetak domaćih i inozemnih nagrada i priznanja.
– Meni se Krapina tj. muzej dogodio slučajno, no ipak je to bila ‘ljubav na prvi pogled’ koja će trajati još jako, jako dugo. S obzirom na to da sam po prirodi vrlo ambiciozna osoba, pun planova za budućnost, siguran sam da je preda mnom i mojim malim muzejskim timom (sedam zaposlenih) još puno „velikih“ stvari i uspjeha – zaključio je J. Sabol. (go)
FOTO: ARHIVA