Autobus u Podravini ukrao jedini serijski kradljivac buseva u Hrvatskoj!

Bjelovarski su policajci razriješili zagonetku tko stoji iza nesvakidašnje krađe autobusa pronađenog 17. svibnja na poljskom putu u Šemovcima. Riječ je o najpoznatijem, vjerojatno i jedinom kradljivcu autobusa u Hrvatskoj, Predragu Kojadinoviću iz okolice Bjelovara. Kako su priopćili iz PU bjelovarsko-bilogorske ne otkrivajući identitet 53-godišnjeg kradljivca, on je ukrao Čazmatransov autobus s parkirališta prijevozničke tvrtke.

Ova priča objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Krađa se dogodila između 14. i 17. svibnja u Velikim Sredicama u Bjelovaru. Osumnjičeni 53-godišnjak je pomoću originalnog ključa koji je ostao u bravici, ukrao autobus MAN bjelovarskih registracija i njime se udaljio. U ponedjeljak 17. svibnja, u poslijepodnevnim satima, autobus je pronađen u vinogradarskom predjelu između Šemovaca i Hampovice, te je neoštećen vraćen vlasniku. Bjelovarski su policajci odmah imali sumnjivca, no morali su ga pronaći zato što im je bio nedostupan. Uhićen je početkom tjedna i kazneno prijavljen. Kako navode internetski portali iz susjednog bjelovarskog kraja, osumnjičeni 53-godišnjak priznao je da je ukrao autobus, a policajci su ga kazneno prijavili zbog “neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari”.

Kako je nakon krađe pisao portal 24 sata, posebno je zanimljiva činjenica kako su djelatnici mobilne jedinice carine u noći krađe zaustavili autobus, no vozač im je tijekom provjere identiteta otišao. Ako je to zaista točno, gotovo je nevjerojatno da carina nije krenula za njim i o tome obavijestila policiju. Kako je otkriveno nakon krađe, lopov je dobro poznat. Riječ je o osebujnom Predragu Kojadinoviću koji je do sada, kako se priča u medijima, u životu ukrao najmanje 80 autobusa.

Najviše je volio krasti Čazmatransove autobuse, no kako navodi Mojportal, u noći s 25. na 26. studenog 2000. godine iz dvorišta Hrvatskih šuma, Radne jedinice Prijevoz mehanizacija graditeljstvo, ukrao je kamion i prikolicu za prijevoz trupaca. Odvezao se put Slavonije, a napustio ga je kod Vukovara kada mu je nestalo goriva. No, navodi Jutarnji list, nisu sve Predragove krađe bile bezopasne. Tijekom krađe krajem osamdesetih ostavio je ukradeni autobus nasred ceste. U taj se autobus zaletio drugi i poginulo je troje ljudi.

Osim toga, piše Jutarnji, u jednoj vožnji autobusom početkom devedesetih je izletio i ubio 16-godišnjaka, a za njim su pucala i međusobno se izranjavala dvojica policajaca kada je 1992. godine ukrao cisternu. Kako piše portal Danica.hr, u siječnju ove godine osuđen je na pola godine bezuvjetnog zatvora zato što je pijan nožem prijetio bivšem policajcu, starome znancu iz prošlih grijeha, starih i brojnih kriminalističkih obrada bjelovarske policije protiv njega. Kojadinović je, navodi Danica.hr, zbog kaznenih djela pravomoćno osuđivan čak 46 puta, uglavnom zbog krađe autobusa i kamiona i ugrožavanja sigurnosti prometa. Priča se o njemu da je ukrao najmanje 80 autobusa, no kako mu pola nedjela nije bilo dokazano. Prijatelji i poznanici ga opisuju kao ‘ludog za vozila’, a sam je u reportaži za Jutarnji list rekao kako bi se volio skrasiti i voziti, pa makar i u zatvoru, samo da vozi.

Njegova priča ima vjerojatno dublju, psihološku pozadinu. Mještani Kupinovca, iz kojeg je rodom, rekli su za Mojportal da mu je otac ubijen na autobusnom kolodvoru, a da on odmalena voli autobuse i želi ih voziti. Prema kaznenoj evidenciji, najviše je autobusa, njih sedam, ukrao 2000. godine, a blizu ostvarenja sna bio je 2004. godine kada mu je majka platila tečaj vožnje za autobuse. No, ispit nije položio zato što se morao javiti na izdržavanje kazne zatvora.

FOTO Arhiva

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI