Azbest u pokrovu dječjeg vrtića u Koprivnici: Nije opasan dok se ne dira

Vijećnik HDZ-a Ernest Forjan potegnuo je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća zanimljivo vrtićko pitanje. Forjana, naime, muči problem azbesta na krovištu dječjeg vrtića kod Podravske banke u Opatičkoj. Radi se o objektu Pčelica u Opatičkoj u koji trenutno idu dvije vrtićke skupine.

– Ovo pitanje potegnuo sam još 2015. godine. Odgovor je bio da će se riješiti, no prolazile su godine i evo sad je 2020. godina i još uvijek imamo taj problem – naveo je i dodao kako djeca i dalje idu u vrtić sa „sumnjivim pokrovom“.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić odgovorio mu je tek kako uprava već neko vrijeme sprema kompletnu inventuru svih gradskih dječjih vrtića kako bi vidjeli što i kako treba riješiti. Dodajmo i kako je posljednje tri godine Grad uložio znatna sredstva u obnovu nekih poput objekta Loptice u Generalićevoj gdje je šest skupina, a nedavno je otvoren i potpuno novi u Starigradu.

Iz gradske uprave poručili su pak kako nema bojazni za mališane.

– Stručnjaci su rekli kako taj azbest ne predstavlja problem dok god se ne dira. Djeca su potpuno sigurna u tom objektu – kazuju i pridodaju kako je obnova i rješavanje pitanja azbesta sigurno u planu, vrlo vjerojatno već sljedeće godine.

Inventura bi, dodaju, trebala pokazati koji vrtići zahtijevaju manju, a koji veću obnovu. Mi doznajemo kako nije isključeno da se krene u gradnju novog pa bi možda došlo i do preseljenja i možda spajanja nekih skupina. Gradski vrtić Tratinčica ima još 10 objekata diljem grada u kojem je 37 skupina.

Grad je prije nekoliko mjeseci županijskoj Razvojnoj agenciji PORA-i prijavio niz višemilijunskih projekata za paket izravnanja u EU, zbog epidemije korone. Tu su, pisali smo već, i projekti u obrazovanju i odgoju, škole i vrtići, no bez obzira na to, Grad će sigurno ići u obnove dječjih vrtića.

Nije isključeno, dakle, da se dio uloženih sredstava i vrati preko EU fonda. Tu spada i već najavljena gradnja osnovne škole na Podolicama za koju će Grad dići kredit veći od 50 milijuna.

FOTO Nikola Wolf

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI