Baka Ana slavila 90: Umjesto škole, pasla sam krave, brala jagode i prodavala židovima

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Baka Ana Pintić iz Svetog Ivana Žabna u subotu je proslavila svoj veliki 90. rođendan. Cijela obitelj okupila se na velikom slavlju ove simpatične i vitalne bake koju obožava cijela obitelj.

– Nikad nisam mislila da ću doživjeti ove godine, ali sam sretna. Zdravlje me dobro služi, tek malo slabije čujem. No, nemam mira. Volim se kretati, raditi, samo da ne sjedim, da me noge čim dulje služe – priča baka Ana.

S prvim ljepšim danima baka je neprestano u svom vrtu gdje se brine o povrću i cvijeću. Živi sama, sama si kuha i brine se o sebi.

Slavila je uz slasnu tortu u krugu obitelji

– Zima me najviše ubija, a čim dođe proljeće, poletim. Jako volim cvijeće i uživam u njemu, ali mi je sve nekako postalo teže. Dane kratim gledajući televiziju. Moram priznati da se pomalo bojim starosti i svega što ona nosi – ispričala nam je baka Ana i osvrnula se na svoj težak život.

– Djetinjstvo mi je bilo skromno, ali takva su bila vremena. Petero nas djece stalno je nešto radilo i pomagalo na poljoprivredi. Išla sam samo u tri razreda škole, mama nas toliko nije mogla uzdržavati, a onda sam pustila školu i išla u šumu saditi bilje – prisjetila se baka Ana i dodala kako su kao djeca znali zaraditi i džeparac.

– Nekad je šuma bila puna jagoda, sve se crvenjelo. Brali smo u kante i jagode prodavali židovima, koji su to otkupljivali. Za novac smo si kupili nešto za školu.

S unukom Denisom

Osim djetinjstva, ni daljnji život nije joj bio lagan pa je tako pokopala sina jedinca, koji je umro u 51. godini, a umrla je i snaha. Ipak, baka ima unuke i praunuke pa nije sama na svijetu.

– Život nekad nije isti kao danas. Djetinjstvo nam je bilo teško, ali lijepo. Išli smo na pašu s kravama, heklali smo, našivavali. Znali smo doći iz škole gladni i jeli bismo kolače, a mama je rekla da nema brašna. I onda, hajde djeco brati vlati, budemo žrvnali pa bude kolača. Uzeli smo vreću i na polje skupiti ono što je ostalo nakon košnje žita, što se nije pokupilo do kraja. Brali smo sa zemlje vlat po vlat s puno ljubavi. Mama je na dvorištu istukla u vrećama ono što smo nabrali, zažrvnala i evo kolača. A danas? Ne bi to današnja djeca jela. To su bili crni kolači, od punog zrna – kaže baka Ana.

Kaže da ne može dati recept za ovako visoke godine, ali da svako jutro pojede tri češnja češnjaka. Alkohol uopće ne pije, ni u posebnim prilikama.

– Kad čovjek ima volju, ima i snagu. Mene drži ljubav prema vrtu i cvijeću i nadam se da će me i dalje zdravlje dobro služiti, posebno noge, da i dalje mogu raditi u vrtu – zaključila je baka Ana, a mi smo joj zaželjeli mnogo zdravlja i obećali da dolazimo opet za deset godina. 

FOTO Denis Pintarić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI