Baka Jela pobijedila dva karcinoma i otkrila što joj je najviše pomoglo u borbi s opakim bolestima

Rana dijagnoza karcinoma vrlo je bitna u liječenju, kao i samopregledi. U borbi s opakom bolesti najvažnije je ne potonuti i jednostavno treba imati volju za životom. Meni je pomogla i molitva – ističe Jela Đeri


Autor: podravski.hr — 02.01.2019. / 14:43 Aktualno

Jela Đeri preboljela je teške bolesti

Jela Đeri (83) iz Ferdinandovca kod Đurđevca preboljela je čak dva raka, maternice i dojke. Njena prva bitka s opakom bolesti krenula je prije 32 godine kad joj je dijagnosticiran rak maternice. Ni u jednom trenutku baka Jela nije očajavala i operacijom su liječnici uspješno odstranili karcinom.
– Nisam dozvolila da me bolest baci u depresiju pa se u mojoj svakodnevici ništa nije promijenilo. Podrška obitelji i vjera u Boga dali su mi potrebnu snagu, a i pravovremena dijagnoza – priča nam Jela.
Nakon operacije Jela je jedanput godišnje morala na redovite kontrole, a na jednoj od njih prije 18 godina dijagnosticiran joj rak dojke.
– Mirno sam primila i tu dijagnozu. Pregledi su pokazali da je potrebno i amputirati dojku i jednostavno sam se pomirila s takvom sudbinom. Nakon amputacije morala sam proći i šest kemoterapija – kaže Jela Đeri.
Svake godine odlazi na mamografiju koju preporučuje svim ženama.
– Rana dijagnoza karcinoma vrlo je bitna u liječenju, kao i samopregledi. U borbi s opakom bolesti najvažnije je ne potonuti i jednostavno treba imati volju za životom. Meni je pomogla i molitva – ističe Jela Đeri.
Unatoč poodmaklim godinama baka Jela dobro se drži, a bila je i na još tri operacije koje joj nisu poremetile svakodnevicu.
– Morala sam operirati i žuč, kuk i ruku. Kad se osvrnem na sve operacije uključujući i ove dvije karcinoma, najteže mi je pao zahvat na kuku. To je vjerojatno zbog samo lokalne anestezije – zaključila je Jela Đeri. (db)
FOTO: DARKO IMBRIŠA