Baka sama na svijetu: Jedino mi maček dojde, ali i taj je sad nekam otišel

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Baka Marica Kovačić (77) iz Ulice Matije Gupca u Đurđevcu živi sama. I baš to joj najteže pada pa se zato neizmjerno raduje bilo kojem prolazniku ili članu svoje obitelji koji joj skrati svaki novi dan.  

– Jedino mi maček dojde. Jednoga imam, al je sad nekam otišel. I on – smije se baka Marica. Ima četvero djece, no ‘svi su na strani’.

– Pomalo si drva donesem, a onda mi netko dojde, pa se razonodim. Delam kaj morem z jednom rukom koja me ne boli – veli. Osim ruku, muče je i noge, ali ne zna što joj je točno.

Baka Marica Kovačić ispred kuće

– Nemrem koraka napraviti. Ništ me ne boli, samo su mi noge fkočene, ali me ne bole. Nekaj je, al ne znam kaj. Pijem lijekove i morem reći da mi pomognu – kaže Marica Kovačić. Muž joj je umro prije 20 godina i sa sjetom se prisjeća vremena kad se radilo i gradilo.

– Imali smo sve, sad nemamo nikaj. Kakvo je to stanje napravljeno, a sad se ruši. Imali smo po 12 krava u štali, teliće, a sad ničega. I u ulici je bilo više životinja, a sad je sve prazno – žalosna je baka Marica.

Ima 1200 kuna mirovine i veli da se s tim može živjeti ako se jako pazi.

– Ne luksuziram. Kaj mi treba si kupim i dosta mi je. Mora biti dosta – veli.

 Samoća joj je najgora. Zato svaki dan malo sjedne na klupu pred kuću i popriča s prolaznicima, kad je sve manje njenih vršnjaka. Prijateljica joj, 94-godišnjakinja, sad je onemoćala i nepokretna je, pa se baš i ne druže. No, dođu joj djeca, pomognu pokositi dvorište, ali imaju svoje živote i nisu tu stalno.

– Nekad se bolje živjelo. Delali smo na poljoprivredi i školovali četvero djece, i svima je bilo dobro. Još smo i stanje delali. A sad od toga nikakva korist, još se bu vrušilo – zaključuje Marica Kovačić.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI