Baka Slavica najstarija je osoba u Podravini. Kaže da je siromaštvo najbolje za zdravlje i dug život

Čini se kako zadnjih godina na području Podravine i Prigorja nije bilo nikad više stogodišnjaka nego danas. Uostalom, to se prilično uklapa i u trend starenja populacije na sjeveru


Autor: podravski.hr — 31.01.2019. / 12:42 Aktualno

Baka Slavica voli sjediti na terasi u društvu vjernog psa

Zvonimir Tomac, koprivnički pisac i slikar s riječkom adresom, ovih je dana proslavio je 100. rođendan. Knjižnica Fran Galović postavila je prigodnu izložbu njegovih objavljenih knjiga poezije, eseja i priča.

Zvonimir Tomac krajem tridesetih godina prošlog stoljeća volonterski je radio u Knjižnici Kluba akademičara koja je svojim kulturnim djelovanjem, zabavama, predavanjima i filmskim predstavama kreirala društveno-kulturni život Koprivnice 30-ih godina prošlog stoljeća te je, prema tome, Tomac najstariji koprivnički knjižničar.

No, Tomac nije jedini stogodišnjak u toj županiji. Prema podacima Ureda državne uprave, ukupno je devet osoba od 100 godina i starijih, dok je najstarija u dobi od čak 105 godina. Čini se kako zadnjih godina na području Podravine i Prigorja nije bilo nikad više stogodišnjaka nego danas. Uostalom, to se prilično uklapa i u trend starenja populacije na sjeveru. Sve je manje mladih, a sve više starih, pa je prosječna starost iz godine u godinu sve veća.

Dvoje stogodišnjaka živi u Križevcima, a po jedna osoba u Koprivnici, Koprivničkim Bregima, Koprivničkom Ivancu, Rasinji, Legradu, Sokolovcu i Svetom Petru Orehovcu. Jedna od njih je baka Slavica Strmečki iz Koprivničkih Bregi koja će ove godine krajem svibnja napuniti 105 godina i ona je najstarija stanovnica Podravine.

Baku Slavicu posjetili smo nedavno i tad nam je ispričala kako, unatoč svojim i više nego poodmaklim godinama, još uvijek hoda, brine o kokicama u dvorištu i gleda televiziju. Kako nam je kazala, recept za tako dug život je skromnost i ponekad čak i oskudnost u hrani i piću.

– Uvijek sam živjela siromašno i nisam jela i pila koliko sam htjela, već koliko sam imala, a to je dobro za zdravlje. Kad sam daleke 1934. godine došla u Brege sa svojim suprugom Ivanom, nismo imali puno, pomagali smo imućnim mještanima i tako nešto zaradili – rekla je baka Slavica.

– Vrlo je veselog duha i još uvijek nas ponekad iznenadi nekom svojom dosjetkom ili pričom iz njezine mladosti – kazala je njezina kći Katica koja će ove godine napuniti 84 godine.

Slavica je neka bila vrlo aktivna, obrađivala je vrt, brinula o domaćim životinjama, a sada joj društvo pravi pas s kojim voli sjediti na terasi i promatrati što se događa u dvorištu. (sm)

FOTO: NIKOLA WOLF