Bake Jana (91) i Franca (87) glavna su mi radna snaga

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

– Mihaeli Lončar iz Kalinovca, inače profesorici geografije, glavni je hobi uzgoj lavande na imanju u Kozarevcu. Trenutno ima 600 posađenih grmova na kojima je prošli tjedan obavila berbu. Urod koristi za vlastitu proizvodnju eteričnog ulja lavande, osvježivače prostora, sapune te lavandine vodice.

– Uzgoj lavande za mene je najbolji odmor od stresne svakodnevice i nisam požalila što sam ga izabrala za svoj glavni hobi. Posebno se veselim svakoj berbi koja okupi brojnu rodbinu i prijatelje – kaže Mihaela Lončar.

Najveći posao, dodaje ona, košnja je trave uz grmove koja se mora obavljati sve od ranog proljeća do kasne jeseni. U tome joj pomažu sinovi, susjedi, a glavna radna snaga u plijevljenju su bake Jana (91) i Franca (87) Sabađija koje svakodnevno i nadgledaju polje.

– Bez njih dvije ne bi bilo ni dobrog uroda. Iako su u poodmaklim godinama, svakodnevno su u lavandi i dobro paze da sadnice rastu i cvjetaju onako kako treba. Često znam reći da su one moja desna ruka – kaže Mihaela Lončar.

I baka Jana i baka Franca kažu nam kako obožavaju dane provoditi u polju lavande.

– Naša Mihaela pobrinula se da i pod stare dane imamo dobru zanimaciju. Rad u polju nam je od velike koristi i za održavanje vitalnosti – kažu Jana i Franca Sabađija.

Destilaciju Mihaela obavlja na tradicijski način, a u tom procesu glavna je majstorica njena majka Bernardica.

-Iako spadam među male uzgajivače, mogu reći da imam uigran tim za uzgoj i proivodnju – dodaje u šali Mihaela Lončar.

Plan joj je na imanju urediti prostor koji bi se koristio za razne radionice i igraonice za djecu na temu uzgoja lavande i proizvodnje prirodne kozmetike. – Mi hobisti u uzgoju lavande osnovali smo udrugu radi razmjene iskustava i znanja proizvođača ljekovitog i aromatičnog bilja. Namjeravam napraviti novi iskorak koji bi dodatno promovirao uzgoj i proizvode s mog polja – zaključila je Mihaela Lončar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Virovci obilježili Dječji tjedan

Društvo Naša djeca iz Virja prigodnim je aktivnostima obilježilo Dječji tjedan. Priređene su razne igre, crtanje dječjih motiva u parku u Virju te pisanje poruka

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI