Bankar Kuruc poručio iz mirovine: Ovo je kataklizma, jača od one iz 2008.

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Aktualnu krizu za Podravski list komentirao je naš umirovljeni bankar i menadžer Julio Kuruc. Tekst objavljen ovaj tjedan u Podravskom listu prenosimo u cijelosti:

“Pandemija koronavirusa COVID-19 početkom 2020. godine postala je općesvjetska kataklizma. Paralelno zaustavlja globalnu ekonomiju i gospodarstvo cijeloga svijeta. Nema izuzeća niti samodostatnog gospodarstva i života. U ovakvim vremenima pojavljuju se razne teorije i razni “Mesije” kako umanjiti ili ublažiti posljedice krize.

Komparirajući današnju krizu s krizom 2008. godine, vidljivo je da je današnja kriza dublja i dalekosežnija. Godine 2008. suštinski je bila financijsko-strukturna kriza, a današnja je opća, sveobuhvatna, globalna kriza. Od proizvodnog sektora, IT-a, komunikacije, usluge (poglavito turizam i putovanja), a procjena o padu aktivnosti od pet do deset posto na godišnjoj razini čini mi se previše optimističnom prognozom.

Julio Kuruc

Zbog gospodarske strukture u Republici Hrvatskoj, pad proizvodnje i BDP-a bit će puno veći i dublji. Neoliberalizam i profiterstvo još jače naglašavaju krizu. Višegodišnje dokazivanje da se nositelji gospodarske politike moraju više fokusirati na protekcionizam proizvodnje (poljoproivrede, hrane…) sada nam dolazi na naplatu.

Na razini države potrebno je kao i u slučaju borbe protiv koronavirusa formirati operativni tim za predlaganje i primjenu kratkoročnih i dugoročnih mjera za ublažavanja i prevladavanje gospodarske krize 2020.godine. Primjer Kriznog stožera civilne zaštite RH ukazuje da u Hrvatskoj ima pameti i znanja!”

FOTO Podravski list

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI