Banke mijenjaju pravila za prekoračenja po tekućim računima!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nekad jeftinija, s obzirom na kamate, varijanta dopuštenog prekoračenja po tekućem računu “preko noći” je postalo prešutno prekoračenje koje vas košta mnogo skuplje. HNB je istaknuo kako bi prešutna prekoračenja trebala biti iznimke, a ne pravilo s obzirom da je čak 70 posto “minusa” upravo prešutno prekoračenje.

No, izgleda kako neće dugo. Zbog trenda koji posljednjih dvije godine raste, Hrvatska narodna banka odlučila je reagirati. Banke su dobile okružnicu. Pripremaju se nova pravila igre i ide se u izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, piše RTL.

-U pogledu prešutnih prekoračenja ona su znatno oskudnije regulirana i za njih se ne primjenjuje ograničena mjera najvišeg iznosa kamata tako da su ona i 30 posto skuplja od onih u režimu dopuštenih – rekao je Bojan Fras, viceguverner HNB-a za RTL i dodao kako je za prve propisana visina efektivne kamatne stope najviše 7,61 posto, u drugima nije. Za buduća prešutna prekoračenja predlaže da se propiše maksimalni iznos za nove tekuće račune da se propisom propiše maksimalni iznos od 1500 kuna.

Hrvatska narodna banka uputila je okružnicu bankama u kojima ih je obavijestila da očekuju da bez odgode započnu usklađivati praksu s najavljenom izmjenom zakonske regulative. Iz Hrvatske udruge banaka kažu trebaju još vremena da sve prouče.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI