Barbara na prijevaru primila 1,3 milijuna kuna braniteljske mirovine bivšeg supruga

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Križevčanka Barbara Hartman (64) u ponovljenom postupku na Općinskom sudu u Križevcima proglašena je krivom da je punih 20 godina na prijevaru ostvarivala braniteljska prava za poginulog bivšeg supruga i tako primila više od 1,3 milijuna kuna invalidnine i mirovine.

Kao i u prvom postupku prije dvije godine, sutkinja Lidija Vuljak osudila ju je na godinu dana uvjetnog zatvora, a nezakonito stečeni iznos mora vratiti s kamatama. Drugooptužena voditeljica križevačke ispostave Odjela za branitelje Ministarstva branitelja Štefica Jagušić (58) također je proglašena krivom da je nesavjesnim radom u službi pripomogla Barbari Hartman nezakonito stjecanje mirovine i invalidnine. Osuđena je na deset mjeseci uvjetno, baš kao i u prvom postupku.

Barbara Hartman (Lijevo)

Prvostupanjsku presudu kojom su Barbara Hartman i Štefica Jagušić preklani osuđene, Županijski je sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje s tim da se Barbara Hartman odlukom tužiteljstva više nije teretila za specifično kazneno djelo ratnog profiterstva kako je isprva bila optužena, već se teretila za blaže kazneno djelo prijevare. Branitelj Barbare Hartman, koprivnički odvjetnik Krunoslav Kunštić, najavio je žalbu.

– Nakon što primimo pisani opravak presude, uložiti ćemo žalbu jer smatramo kako Barbara Hartman nije počinila kazneno djelo za koje se tereti – kratak je bio Kunštić.

Prema nepravomoćnoj presudi, Barbara Hartman je 1994. godine u križevačkom Uredu za obranu lažno predočila da je nakon razvoda braka 1982. godine nastavila živjeti u izvanbračnoj zajednici sa svojim bivšim suprugom, hrvatskim braniteljem Franjom Hartmanom sve do njegove pogibije 1991. godine. Kako bi to potvrdila, pribavila je svjedočenja Franjina brata Vinka Hartmana i obiteljskog prijatelja Stjepana Koprivnjaka. No, ta su svjedočanstva, prema tužiteljima, bila neistinita jer se Franjo Hartman 1983. godine odselio u Križevce i do svoje pogibije živio s drugom ženom, Đurđom Halapija.

U međuvremenu Barbari Hartman sud je odbio potvrditi postojanje izvanbračne zajednice s bivšim suprugom Franjom, a taj je dokument poslan Odjelu za branitelje. Tu je u priču uključena drugooptužena Štefica Jagušić, inače voditeljica tog ureda u Križevcima koji pripada pod Ministarstvo branitelja.

Prema optužnici, Barbara Hartman braniteljska prava ne bi mogla zloupotrijebiti da je drugooptužena, Štefica Jagušić, inače voditeljica regionalnog Odjela za branitelje Ministarstva branitelja, radila svoj posao. Štefica Jagušić optužena je za nesavjestan rad u službi jer nakon primitka rješenja kojim je Barbari Hartman odbijeno pravo o izvanbračnoj zajednici nije obnovila postupak kojim bi joj braniteljska prava bila ukinuta. Tako je prvooptužena Hartman sve do otkrivanja slučaja primala mjesečnu mirovinu u prosjeku od 8000 kuna.

Kako navodi presuda Općinskog suda u Koprivnici, Barbara Hartman je od 9. svibnja 1994. do 30. lipnja 2014. godine primila oko 300.000 kuna invalidnine. Tri je godine obiteljsku mirovinu dijelila sa sinom, a od 1. listopada 2002. do 30. travnja 2014. godine kao jedina korisnica obiteljske mirovine primila je gotovo milijun kuna. Uz to sve, Barbara Hartman zaradila je i oko 10.000 kuna prodajom ‘braniteljskih’ dionica Podravke.

Prema navodima iz optužnice, Barbara Hartman prevarila je sustav tako da je nakon razvoda braka tvrdila je da nastavila živjeti s bivšim mužem pa sve do njegove pogibije u listopadu 1991. godine.

Kad je slučaj prije pet godina otkriven, podigao je mnogo prašine jer je Križevčanka bila osumnjičena za teško i rijetko kazneno djelo ratnog profiterstva za koje nema zastare u hrvatskom pravosuđu i zbog kojeg je do sada bio osuđen samo jedan čovjek, bivši premijer Ivo Sanader. No, i njegova je presuda u međuvremenu ukinuta.

Barbara Hartman je nakon revizije u Ministarstvu branitelja prije pet godina uhićena i tadašnjom odlukom suca istrage zadržana u istražnom zatvoru zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Kad je afera otkrivena, razgovarali smo s jednim od svjedoka, Vinkom Hartmanom, bratom poginulog Franje i šogorom optužene Barbare. Bio je potresen i zbog svega se osjećao jako loše.

– Još prije 17 godina svjedočio sam na sudu u Križevcima o tome. Pitali su me jesam li vidio pokojnog brata i Barbaru kako spavaju. Rekao sam im da nisam jer, koliko ja znam, nisu živjeli zajedno – rekao je nakon podizanja optužnice za Podravski list Vinko Hartman, brat poginulog branitelja Franje i dodao kako zbog svega noću ne može spavati.

Priznao je kako je poginuli brat redovito dolazio u posjet bivšoj ženi i sinovima, no isto tako zna da se razveo od Barbare i da nisu bili u nevjenčanom braku. No, Barbara je, prema tužiteljima, bila priložila i njegovo očitovanje kao svjedoka na temelju kojeg joj je priznato pravo na obiteljsku invalidninu i druga prava po Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata. Odvjetništvo tvrdi kako su iskazi Vinka Hartmana, ali i drugog svjedoka, Stjepana Koprivnjaka, lažni.

– Strašno mi je teško da sad imam takve muke. Radio sam 41 godinu pa imam 2000 kuna. Ispada stvarno da je netko dobio metak, a netko imetak – razočarano je tada zaključio Vinko Hartman.

Vinko se i prisjetio strašnih ozljeda od kazetne bombe od kojih je Franjo preminuo prije 27 godina.

– Još 1997. godine rekla mi je da sam zafrknul stvar jer nisam odgovorio dobro za njen slučaj. A kako bih i mogao. Brat nije s njom živio. Čak je i u fići jedno vrijeme spavao jer nije imao gdje. I koji je to zakon da ima pravo na njegova primanja ako su bili razvedeni – ogorčen je bio Vinko Hartman.

Nesretni Franjo Hartman rođen je u Tremi, naselju u općini Sveti Ivan Žabno, a radio je u Mesnoj industriji Križevčanka. Od sredine rujna 1991. godine sudjelovao je u ratu kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a, a 1. listopada preminuo je u KBC-u Rebro od posljedica ranjavanja. Iza sebe ostavio je sinove Sinišu i Franju koje je imao s Barbarom, te nevjenčanu suprugu Đurđu.

– Svi znamo da je nakon Barbare bio s Đurđom, koja danas ima drugog supruga i svoj život. Utoliko je još čudnije da je Barbara dobila Franjinu mirovinu – bio je tada začuđen Vinko Hartman.

Barbara Hartman tijekom suđenja nije sporila kako je primila mirovinu i invalidninu. No, tijekom cijelog postupka, pa tako i u svojoj obrani, tvrdila je kako je Franjo Hartman živio s njom cijelo vrijeme nakon razvoda braka.

Štefica Jagušić u svojoj je obrani objašnjavala kako, dok je primila i potpisala dopis s dostavnicom s rješenjem Općinskog suda u Križevcima kojoj se Barbari Hartman ne priznaje izvanbračna zajednica s Franjom, a koje je i potvrdio tadašnji Županijski sud u Koprivnici, nije uopće vidjela što je primila.

– Da sam vidjela rješenje, sigurno bih prema njemu postupila i do ovog postupka ne bi došlo – rekla je Štefica Jagušić i tako neizravno priznala krivnju zato što je optužena za nesavjesno, a ne svjesno kršenje zakona.

Ako ovakva presuda prođe na višim sudovima i bude potvrđena, Barbara Hartman morat će u roku od tri godine od pravomoćnosti vratiti nezakonito stečeni novac s kamatama.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Imamo 13 novih slučajeva korone, testirano 90

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je na području županije potvrđeno 13 novih slučajevabolesti COVID-19.  Trenutno je aktivno 234 slučaja bolesti COVID-19, ozdravilo

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI