Barica dobro zna: Nećete vjerovati koga je okrivila za male penzije

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kad plati sve režije, Barici Denžić iz zaselka Denžići pod Kalnikom od penzije, veli, ostane 200 kuna. Da nema kokica, pajceka koje hrani i vrta, bila bi gladna.

– Suprug i ja živeli smo lepo, ali skromno. Sad sam ostala sam, umrl je prije pet godina i ja sam po njemu dobila obiteljsku mirovinu od 950 kuna. tolka je da bi ju dala siromaku uz cestu – veli Barica.

Barica je u 82. godini života

Tumači kako je izvor tako male penzije još u bivšem sistemu.

– Tito je puno pogrešil za moju generaciju. Mogel je dati vekšu penziju. Kak je došel Tuđman, nekaj je dodal, al je ostalo malo. Da, Tito je kriv kaj je tome tak, trebal je na početku dati više. Kad platim sve kaj treba, ostane mi samo 200 kuna – kaže Barica, koja će na prvi dan proljeća navršiti 82 godine.

Usprkos lošem zdravlju na koje se žali, živi samostalno, bez tuđe pomoći. Sin je otišao iz Denžića u potrazi za boljim životom, a ona je ostala i, kaže, nikad joj nije dosadno jer se posla uvijek nađe.

– Zdravlje? Ne služi najbolje, ali ne hodim za saku sitnicu doktoru, tak sam si odlučila. Kad me zaboli glava, malo legnem, popijem si jeden rijetki gemišt, malo si odspim i idem dalje – rekla je vitalna Barica.

U Denžiće je došla „zamuž“ i ostala. Navikla je na planinsku klimu i ne bi otišla. U zaselku živi samo još susjed. Gospodarstvo pomalo propada i nakon njezina odlaska posve će opustjeti.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI