Belupo, Podravka i Srebrnjak razvijaju jedinstven plan za borbu protiv pretilosti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

     

Prekomjerna težina i povezane kronične bolesti djece i odraslih sve su veći problem u Hrvatskoj – razlog je to udruživanja stručnjaka iz koprivničkog farmaceutskog diva Belupa, naše prehrambene kompanije Podravke i Dječje bolnice Srebrnjak. Okupio ih je zajednički znanstveno-istraživački projekt kojim će razvijati personalizirani koncept za smanjenje prekomjerne i održavanje zdrave tjelesne mase u liječenju kroničnih bolesti djece i odraslih.

-Vrijednost projekta je devet milijuna kuna, od čega je 6,8 milijuna kuna sufinancirano bespovratnim EU sredstvima. Većina financijskih sredstava uložit će se u provođenje kliničke studije, istraživanje i razvoj novih proizvoda, patentnu zaštitu te zapošljavanje novih stručnjaka – rekli su iz odnosa s javnošću u Belupu.

Ovaj, kako navode, multidisiplinarni pristup podrazumijeva blisku suradnju kliničkih i temeljnih istraživača, nutricionista i poslovnog sektora kojim se namjerava razviti novi dijagnostički i terapeutski pristup smanjenju prekomjerne tjelesne mase. On bi trebao uključivati provođenje kliničke studije, razvoj inovativnih proizvoda za obroke pri redukcijskoj dijeti, te razvoj personalizirane podrške pacijentima i korisnicima, potvrdio je to i ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak dr.sc. Ivo Dumić-Čule, dr. med. te dodao da znanje, stručnost i multidisciplinaran pristup u rješavanju ovakvih izazova čine velik potencijal za suradnju s gospodarstvom, osobito s hrvatskom farmaceutskom i prehrambenom industrijom.

Prekomjerna tjelesna masa i debljina rizični su čimbenici za nastanak vodećih kroničnih nezaraznih bolesti: kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta karcinoma te jedan od  najčešćih komorbiditeta i nezavisnih čimbenika rizika u razvoju astme. Prekomjerna tjelesna masa također je vrlo važan prediktor razvoja komplikacija kod infekcije COVID-19, uključujući potrebu za hospitalizacijom, intenzivnom njegom i mehaničkom ventilacijom a uzrokuje i povećani rizik od neželjenih ishoda COVID-19 bolesti.

Projekt zahtjeva multidisciplinarni pristup

-U Hrvatskoj, kao i u Europi, više od polovice osoba starijih od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, njih 57,4 posto, od čega debljinu ima 18,7 posto stanovnika. Brojke ukazuju na alarmantno stanje upravo u mediteranskim zemljama te potvrđuju premisu da se mediteranska prehrana, koja slovi kao najbolja za očuvanje zdravlja, sve manje konzumira, posebice među djecom. Prema posljednjim podacima 34,9 posto djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, od čega debljinu ima njih 14 posto, značajnije više dječaka, njih 17,2 posto u usporedbi s 10,7 posto djevojčica. Zabrinjavajući je podatak da se proteklih 12 godina udio djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom povećao za gotovo 15 posto – kažu uključeni u ovaj projekt.

Ističu kako je nutraceutika jedno od novih poslovnih područja čiji potencijal u tematskom prioritetnom području „Zdravlje i kvaliteta života“ prepoznaje Strategija pametne specijalizacije Republike Hrvatske, a u Belupu je organizacijska cjelina Nutraceutike osnovana početkom 2016. godine na korporativnoj razini Podravka Grupe.

Član Uprave Podravke i predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Kolarić navodi da se ovim projektom nastavlja kontinuitet  dugogodišnje kompanijske podrške nacionalnim javnozdravstvenim inicijativama i doseže nova dimenzija aktivnom ulogom Podravka Grupe u razvoju i podršci zdravih životnih navika i zdravih životnih odabira svojih potrošača sa izravnim doprinosom kvaliteti života stanovništva i javnom zdravlju.

-Razvijena hrvatska farmaceutska industrija pacijentima u Hrvatskoj omogućava najnovije terapijske mogućnosti, uz povoljnije troškove. Vođen upravo tom filozofijom održivog poslovanja Belupo je prije pet godina kao prvi regionalni proizvođač iskoračio u područje nutraceutike i kliničke prehrane koji se ovim projektom širi u područje zdravstvenih rješenja za prekomjernu tjelesnu masu. Ovaj projekt u potpunosti  je usklađen sa Strategijom pametne specijalizacije RH i prioritetima Belupa, koji se pozicionirao kao jedan od ključnih igrača u proizvodnji dodataka prehrani – naglasio je predsjednik Belupove Uprave, magistar farmacije Hrvoje Kolarić.

Stručnjaci će, dodajmo, umrežiti znanja iz područja medicine, nutricionizma, farmacije i prehrambene tehnologije te će u tri godine provedbe projekta razviti klinički dokazan i zdravstveno siguran koncept redukcije prekomjerne i održavanja zdrave tjelesne mase kod djece i odraslih. Koncept će se temeljiti na suvremenim medicinskim i nutricionističkim principima koji uključuju promjene u načinu života, uravnoteženu niskoenergetsku prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost uz personaliziranu stručnu podršku. Sufinanciranje projekta, u ukupnoj vrijednosti od 6.784.325,90 kuna osigurano je u okviru poziva Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije KK.01.1.1.07, u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a za njegovu provedbu u RH nadležno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao Posredničko tijelo razine 1, dok je Posredničko tijelo razine 2 Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI