BERBA GRAHA: Zbog niske cijena mlijeka okrenuli smo se povrću

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

OPG Rajn iz Brđana Sokolovačkih u općini Sokolovac ima dugu tradiciju bavljenja poljoprivredom i stočarstvom pa su tako jedno vrijeme imali i privatnu mljekaru, no zbog preniskih otkupnih cijena i neisplativosti, zadnjih su se nekoliko godina više posvetili proizvodnji povrća. Najuspješnija kultura trenutno im je grah koji je u fazi berbe, a njegovu proizvodnju u narednim godinama žele i povećati.

Zdenkica Rajn iz Brđana Sokolovačkih

– Imamo OPG 15 godina, a grah uzgajamo već dugo. Imali smo prije nekoliko godina velike količine koje smo plasirali i na zagrebačkom Dolcu, no kako smo se tada intenzivnije bavili mljekarstvom, nismo više stizali. Na kraju su cijene mlijeka toliko pale da stvarno nije bilo isplativo pa smo to smanjili na devet krava koje sad imamo i od mlijeka mama proizvodi domaće sireve, a mi smo povećali proizvodnju povrća – rekla nam je Zdenkica Rajn, koja upravlja ovim OPG-om zajedno s roditeljima Zdenkom i Katicom.

Ova vrijedna obitelj rekla nam je kako su najveći problem visoki ulazni troškovi i nestabilno tržište na kojem su cijene preniske, a skup je i repromaterijal poput nafte za koju kažu kako bi joj cijena trebala biti kakva je bila tijekom korona-krize. Osim krava, imaju i nešto tovne junadi u koju su puno uložili samom kupnjom i uzgojem, a sada je ne mogu prodati. Zbog svega, odlučili su se više okrenuti proizvodnji povrća.

– Prije smo bili bazirani na mljekarstvo i u selu su bile čak dvije mljekare, naša privatna i seoska, a sada se više nitko time ne bavi. Mi imamo devet krava za proizvodnju sira i u selu je još jedna obitelj koja ima jednu kravu. Imali smo nešto i tovne junadi koju sad na kraju nismo mogli prodati. Zato sad želimo u narednim godinama povećati proizvodnju graha, imamo i buče od kojih radimo ulje već petu godinu zaredom, a zasadili smo i batat i butternut tikve pa ćemo vidjeti kako će to uspijevati.

Trenutno je u punom jeku berba graha koji u ljusci prodaju po deset kuna za kilogram, a obzirom na vremenske uvjete, zadovoljni su ovogodišnjim prinosom i kvalitetom. – Zasad je sezona u redu, nemamo problema ni s plasmanom. Baš smo neki dan dobili narudžbu za 60 kilograma pa onda za tako veće narudžbe obavljamo  i dostavu. Cijenom smo zadovoljni i više-manje sve ide u ljusci, ali ima i nešto narudžbi za očišćen grah. Imamo posađeni klasični niski trešnjar za koji ljudi najviše znaju i najviše ga koriste – rekla je za kraj Zdenkica Rajn.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI