Beskrajna priča o državnom arhivu u Križevcima: Sad čekaju odgovor Ministarstva o plaćama…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Križevcima se nastavlja projekt uređenja Državnog arhiva pa je tako na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća donesena odluka o nastavku aktivnosti. Prema spomenutoj odluci Grad Križevci dužan je osigurati prostor za rad i spremišni prostor Državnog arhiva u Križevcima te se utvrđuje da je Državni arhiv u Križevcima od posebnog značaja za kulturni, socijalni i obrazovni razvoj grada.  

Odlukom je određeno kako će se Državni arhiv nalaziti u prenamijenjenim dijelovima upravne zgrade u Ulici Drage Grdenića 7 u Križevcima (prostor bivše Bille), a uključivat će prodajni prostor, kotlovnicu, skladište i sanitarni čvor, a iz Grada su pojasnili kako Državni arhiv s radom može započeti odmah, no još se čeka potvrda ministarstva koje bi trebalo osigurati plaće.

– Riječ je o ukupnoj površini 1.091,32 m2 i prema sadašnjem stanju Državni arhiv može početi s radom. Naime, Grad Križevci pripremio je uredski dio arhiva u kojem će biti dio stručne službe koja će raditi po terenu i popisivati građu pa stoga arhiv može početi s tim aktivnostima. Međutim, sukladno Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima, sredstva za rad državnih arhiva osiguravaju se u državnom proračunu, što uključuje i plaće, a u ovom trenutku nemamo informaciju od nadležnog ministarstva jesu li osigurane plaće – rekli su nam iz Grada.

Što se pak tiče smještaja građe u arhiv, prije smještaja potrebno je napraviti pregradnju prostora i opremiti arhiv specifičnim stvarima za arhivsku građu. Grad Križevci nositelj je tog projekta te će za njega provesti postupak javne nabave.

–  Za nabavu specifične opreme za arhiv zadužena je Republika Hrvatska s obzirom na to da je ta oprema specifična za državne arhive. To će u sljedećoj fazi biti sinkronizirani postupak, a za ovaj cijeli projekt Grad Križevci u proračunu za 2020. godinu osigurao je 250.000,00 kuna, te 250.000,00 kuna u proračunu za 2021. godinu za opremanje arhiva – pojasnili su iz Grada.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI