IZGUBIO SVAKU NADU ‘Ja sam 3015. na listi čekanja za operaciju. Imam 82 godine i nema šanse da to doživim’

Unatrag dvije godine intenzivno radimo na povećanju broja ortopeda i anesteziologa - ističe ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić


Autor: podravski.hr — 22.08.2018. / 8:54 Aktualno

Vladimir Kamenar uzda se još samo u sina branitelja

“Ja sam 3015. na listi čekanja na operaciju kuka u koprivničkoj bolnici. Čekam već godinu i pol od zadnje prijave. Ne vjerujem da ću doživjeti operaciju. U 82. sam godini života, a po listi čekanja još sigurno dvije godine neću doći na red”.
Tako pripovijeda Križevčanin Vladimir Kamenar, čovjek koji trpi velike bolove jer mu se lijevi kuk posve istrošio. Desni kuk operirao je prije osam godina.
– Prije osam godina liječnik mi je ispričao kako to ide: dobiju kvotu dijelova, implantanata i ako ih ne potroše na hitne slučajeve, ‘saobraćajke’ i slično, ostaje im određen broj za pacijente po listi čekanja. Tada sam legalno na blagajni bolnice doplatio određeni iznos kako bih na red došao već nakon mjesec i pol dana. Sada to tako više ne funkcionira – ispričao je on.
Veli da kao umirovljenik s radničkom mirovinom nije u mogućnosti ići u privatnu kliniku, a nije se ni pokušao informirati koliko bi ondje došla operacija kuka.
– Čujte, isplatilo bi mi se da me lupi neki auto, da podmetnem lijevi kuk, pa bih odmah došao na red za operaciju – sarkastičan je Vladimir.
Kaže kako je zadovoljan sam svojim kućnim liječnikom, ali ne i sustavom u kojem mora toliko čekati na operaciju. U životu je, pripovijeda, bio svaštar, radio je u raznim pozivima, a zadnje 23 godine rada do pune penzije bio je elektrozavarivač u Čeliku. Sin mu je branitelj.

Jedna od operacija u koprivničkoj Općoj bolnici

– To mi je sada zadnja šansa. Sinu su u uredu za branitelje rekli kako bih kao roditelj branitelja možda ipak prije mogao doći na red. Vidjet ću. Ovako mi je teško. Ne mogu hodati, trebao bih imati štake, ali onda ne mogu ništa držati u rukama. Malo idem u grad, uglavnom sam kod kuće. I supruga mi je polupokretna – žali se Vladimir.
Odgovor na pitanje kako je to moguće da netko nakon godinu i pol dana čekanja na operaciju kuka bude 3015. na listi čekanja potražili smo kod ravnatelja koprivničke Opće bolnice dr. Mate Devčića.
– Liste čekanja za ugradnju endoproteze kuka u Općoj bolnici Koprivnica već dugi niz godina po dinamici su nepromijenjene – godina i pol do dvije godine na listi. Razlog tomu je dinamika broja ugovorenih postupaka za ugradnju endoproteza kuka s HZZO-om, što je u izravnoj korelaciji s limitom za ovu uslugu u ortopedskoj djelatnosti – kazao je dr. Devčić.
Dometnuo je kako postoji i limitirajući faktor broja operatera ortopeda i broja dostupnih anesteziologa.
– Unatrag dvije godine intenzivno radimo na povećanju broja ortopeda i anesteziologa. Bolesnici koji su ugovoreni obveznici HZZO-a ne mogu usluge ugovorene s HZZO-om plaćati u gotovini jer bi to predstavljalo ugovorni prekršaj bolnice prema HZZO-u. Na taj način nije moguće realizirati ovu uslugu pod uvjetima za koje ste pitali – komentirao je dr. Devčić tvrdnju 82-godišnjeg umirovljenika da je prije osam godina uz doplatu brže došao na red za operaciju.
– Država samo hoće novac, uzima na sve strane, a izgubio se sustav solidarnosti kakav je postojao – zaključio je Vladimir Kamenar. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF