Bez posla će ostati četiri zamjenika gradonačelnika i čak 22 općinska načelnika

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Podravski list u ponedjeljak je donio veliku temu o novom Zakonu koji bi sve naše općine izgubile zamjenike načelnika, a moguće i “velika” Koprivnica…

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica polako dovršava konačnu verziju prijedloga novog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prema kojem više nijedna općina ne bi imala zamjenika načelnika, baš kao ni manji i srednji gradovi, dok bi županije ostale na jednom zamjeniku župana. U jednoj verziji prijedloga, i manje županije ostale bi bez zamjenika.

Mario Martinčević

Maleničine izmjene trebale bi se naći na glasanju u Saboru vjerojatno čak ove godine, a cilj je to svakako učiniti prije lokalnih izbora u svibnju iduće. Prema našim informacijama i najavama iz Ministarstva, nijednog zamjenika gradonačelnika ne bi imala čak ni Koprivnica kao sjedište županije, jer ima manje od 35.000 stanovnika, što je glavni preduvjet.

Na području Koprivničko-križevačke županije tri su grada: Koprivnica, koja ima dvije profesionalne zamjenice gradonačelnika Mišela Jakšića (Melita Samoborec i Ksenija Ostriž), Križevci s dva profesionalna zamjenika gradonačelnika Marija Rajna (Mario Martinčević i Danijel Šaško) i Đurđevac koji već neko vrijeme nema službenu osobu koja mijenja Hrvoja Jančija. Tu su i 22 općine u kojima načelnici imaju svoje zamjenike i većinom se radi o volonterima koji rade za određene naknade, prosječno oko 2000 kuna neto. No, ima i izuzetaka, primjerice, u Podravskim Sesvetama načelnik Krunoslav Bratanović, koji radi u privatnom sektoru, je volonter, a zamjenik mu Mladen Sitek profesionalac na plaći. I župan Darko Koren ima predviđena dva zamjenika, no kako je Darko Sobota prisegnuo u Saboru, ostao je samo na Ratimiru Ljubiću i tako će i ostati do lokalnih izbora.

Melita Samoborec

Cilj ovih izmjena je racionalizacija u broju dužnosnika te troškova, a jedan od prijedloga je i da gradonačelnika recimo, kad je odsutan, službeno mijenja netko od pročelnika, unatoč činjenici što to nije politička funkcija niti je izabran neposredno na lokalnim izborima.

I dok još nije poznato kako će izgledati konačna verzija „drafta“ izmjena, sve upućuje na to da će u našoj županiji „bez posla“ ostati četvero gradskih zamjenika i 22-oje općinskih. Uštede se, ako uračunamo plaće i prosječne naknade općinskih zamjenika te svih vijećnika, na godišnjoj razini kreću oko 1,5 milijuna kuna.

– Kako bude, bude – rekao nam je križevački gradonačelnik Mario Rajn koji će sigurno ostati bez zamjenika, no vjeruje da će s pročelnicima uspjeti posložiti „priču“, međutim, mnogo će trpjeti protokolarne stvari.

Ksenija Ostriž

– Očekujem da bi sad na snazi mogla dobiti funkcija predsjednika Gradskog vijeća. Moj je prijedlog, kad već dajemo na značaju pročelnicima, da neka i oni budu „političke funkcije“ i neka idu na izbore – dodaje Rajn s kojim se slaže i koprivnički gradonačelnik Jakšić koji smatra da su pročelnička mjesta ionako „ministarska“ pa bi bilo transparentnije prema javnosti da se jasno odredi s kim budući gradonačelnik misli voditi grad.

– Ušteda na moje dvije zamjenice bit će oko pola milijuna kuna godišnje. To je tek pola kilometra asfalta – komentira Jakšić, inače novi saborski zastupnik koji će sad imati mnogo manje „slobodnog vremena“ i koji se slaže da je trebalo ići u racionalizaciju od vrha, od ministarstava, brojnih agencija…

Prvi čovjek Đurđevca Hrvoje Janči, pak, u potpunosti podržava Maleničin prijedlog Zakona. Janči dodaje da one neće značiti nikakvu uštedu, jer zamjenika nema, a vijećnici su godinama volonteri.

Župan Darko Koren smatra da ne bi bilo loše da načelnicima ostanu zamjenici i da se jasno odredi da volontiraju sa simboličnim naknadama. Ističe da nije zadovoljan činjenicom da će pročelnici „odrađivati neke političke stvari“, jer ima nekih pročelnika, dodaje, koji opslužuju po tri općine.

Darko Sobota

-Predloženim izmjenama možda se nešto i uštedi, ali se ugrožava funkcioniranje sustava. Recimo, neka ministarstva imaju više djelatnika nego sve županije zajedno, zašto se nije išlo od vrha u racionalizaciju – pita se Koren kojemu se čini da izmjene rade oni koji nemaju staža u lokalnoj i regionalnoj upravi.

I Koren kao drugi čovjek Zajednice županija kazao nam je kako nema informaciju da je bilo tko iz Ministarstva kontaktirao njih i tražio pomoć.

-U našoj županiji neće biti problema ako ostanemo na jednom zamjeniku, imamo dobru organizaciju. Prema prijedlogu Koprivnica bi, recimo, ostala bez zamjenika, poput Čakovca, a to su sjedišta županija i bilo bi u redu da bude iznimka da sjedišta županija imaju zamjenike – navodi Koren. Koren, Jakšić, Rajn, ali i Janči ipak dodaju da smanjenje broja vijećnika i članova Županijske skupštine neće utjecati na funkcioniranje, no napominju da se tu radi o neznatnim uštedama s obzirom na to da naknade nisu velike, a u nekim sredinama se volontira. Županijska skupština trebala bi pasti s 41 na 31 vijećnika, Grad Križevci s 21 na 17, Đurđevac s 15 na 13, a Koprivnici bi čak moglo ostati sadašnjih 21. Zasad nije poznato u kojoj bi se mjeri smanjivala općinska vijeća, jer su ionako brojčano mala, i imaju od 7 do 11 vijećnika.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI