Kristijan (25) osuđen jer mu je prometna policija u novčaniku pronašla dvije tablete za smirenje

Xanax je, inače, sve popularniji sedativ u Hrvatskoj te ga liječnici sve više propisuju na recept. Zovu ga 'mala ružičasta srećica'


Autor: podravski.hr — 08.11.2018. / 15:02 Crna kronika

Ilustracija / Prometna policija zaustavila je dvojicu mladića u automobilu

Kristijanu (25) je prometna policija u novčaniku pronašla dvije tablete lijeka za smirenje Xanax. Završio je na Prekršajnom sudu koji ga je prvi put oslobodio, ali nakon što se policija žalila i Visoki prekršajni ukinuo presudu drugi je put proglašen kriv zbog “nedopuštenog posjedovanja opojnih droga”.
Mora platiti čak 5000 kuna kazne i 150 kuna sudskih troškova. No, presuda je opet nepravomoćna i na nju se može žaliti.
Prometni policajac na sudu je svjedočio kako su kod Virovitice zaustavili vozilo u kojem je bio i Kristijan.
– Kako znamo da otprije ima problema s opojnim sredstvima, rekli smo mu da izađe van i otvori novčanik. On nam je potom dragovoljno predao dvije tablete od jednog miligrama u plastičnoj vrećici rekavši kako je riječ o ibuprofenu kojeg pije poslije nogometa protiv bolova. No, vidio sam odmah da je to Xanax – ispričao je policajac tijekom ponovljenog suđenja na koje se optuženi mladić nije pojavio.
Kristijan je osuđen jer je Xanax posjedovao bez liječničkog recepta, a njegova djelatna tvar alprazolam na popisu je opojnih droga.
Xanax je, inače, sve popularniji sedativ u Hrvatskoj te ga liječnici sve više propisuju na recept. Zovu ga ‘mala ružičasta srećica’. Popularan je jer djeluje vrlo brzo, nakon samo 15 do 20 minuta, ali učinak traje tek nekoliko sati. Psihijatri i farmaceuti upozoravaju kako Xanax vrlo brzo stvara ovisnost – neki pacijenti navuku se već nakon mjesec dana redovitog konzumiranja. (rm)

‘Mala ružičasta’ – vrlo brzo stvara ovisnost

FOTO: ILUSTRACIJA