Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Bez vozila možete ostati i zbog tuđih prekršaja – evo kako

HAK Revija podsjeća na stavak Zakona o sigurnosti u prometu, prema kojem Vam mogu oduzeti vozilo, a da niste ni sjeli za volan. Naravno, radi se o slučajevima kada ste posudili svoje vozilo ponavljaču prekršaja, a kojeg su slučajno u Vašem vozilu i uhvatili.

– Privremeno oduzimanje vozila vozaču za kojeg se utvrdi osnovana sumnja da je počinio određene točno navedene prekršaje privremeno će se oduzeti vozilo kojim je upravljao do donošenja odluke o prekršaju ako je već najmanje dva puta pravomoćno za te iste prekršaje kažnjen – navodi se u članku, pritom ističući kako nidgje ne piše kako prekrištelj mora biti i vlasnik vozila.

O kojim se to prekršajima radi? Riječ je o prekršajima koji imaju težinu u negativnom smislu. Vožnja u suprotnom smjeru, vožnja brzinom većom od 50 km/h od dopuštene, odnosno ograničene brzine u naseljenom mjestu, namjerni prolazak na znak crvenog svjetla, odbijanja podvrgavanju ispitivanja radi provjere ima li u organizmu alkohola, droga ili lijekova, itd. U krug prekršaja ulazi i vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, kao i vožnja u vrijeme kada im je vozačka oduzeta.

U Rješenju Visokog prekršajnog suda jednog takvog slučaja navodi se kako “pitanje vlasništva nije relevantno, budući da je vozilo okrivljeniku dano na upravljanje”. Time se želi poručiti i vlasnicima vozila kako nije dobro dati svoje vozilo na upravljanje nekom drugom, pogotovo ako zna ili može znati da vozač ne ispunjava sve uvjete za njegovim upravljanjem.

– Sve u svemu očito je kako ponekad treba znati reći i ne! Ako vas majka, otac, supruga ili netko treći gnjavi i davi kako auto ne treba posuđivati nikome i nikad, u kontekstu iznesenog sve vodi zaključku kako bi onaj stih „slušaj mater“ valjalo i doslovno primijeniti – zaključuju u članku.

Foto: Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI