Bezobrazluk: Jednog dana na groblju su, na spomenicima, samo osvanuli nekakvi brojevi

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

– Mi ovdje imamo dva groblja, pravoslavno i katoličko, i oba uređujemo vlastitim sredstvima i radom. Jednog dana pronašli smo brojeve na spomenicima bez ikakvog pitanja ili dogovora. Htjeli bismo sklopiti neki sporazum da mi groblje održavamo i dalje, a oni neka održavaju ukope ili da ne plaćamo određeno vrijeme održavanje jer smo, primjerice, u mrtvačnice uložili preko 300 tisuća kuna – rekao nam je predsjednik mjesnog odbora Miladin Vitanović.

Miladin Vitanović

Osim što su obnovili mrtvačnice, mještani sami održavaju groblje, kose travu, postavili su novo krovište i terasu, a sve vlastitim novcem i dobrovoljnim radom. Smatraju kako nije u redu donositi odluke o groblju, a da se o njima prethodno nisu izjasnili građani na koje se one odnose jer Statut Grada Križevaca nalaže da se mora tražiti mišljenje građana o pitanjima od mjesnog ili lokalnog značaja.

Ivan Škrlec

– Bezobrazluk je da država može tako otimati i uzimati preko noći. Bit će velikog revolta. Zvao sam dogradonačelnika, oni se ograđuju da je to državni zakon. Mještani sad kad su vidjeli brojeve neće ni na groblje, a neki su počeli brzo raditi spomenike jer se boje da će im naplatiti grobna mjesta – rekao je Ivan Škrlec, jedan od mještana.

Kako stvari stoje, Osiječani nemaju namjeru groblje predati križevačkom komunalnom poduzeću, nego žele njime upravljati po modelu civilno-javnog partnerstva. Pristaju na dogovor o zajedničkom upravljanju i podjeli poslova, a to žele urediti ili sporazumom ili posebnom gradskom odlukom. Najavili su i  peticiju te sakupljanje potpisa kako bi se navedeno ostvarilo.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI