Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Bezopasan, ali zanimljiv: Veliki asteroid prolazi pored Zemlje

Asteroid naziva (7482) 1994 PC1 sutra će proći pored Zemlje, a moći će ga vidjeti i oni s amaterskim teleskopima, prenosi Bug.

Radi se o asteroidu koji je otkriven 1994. godine, i čija je putanja oko našega Sunca, a astronomi su ga klasificirali kao potencijalno opasnog, budući da se Zemlji može približiti na udaljenost manju od 7,5 milijuna kilometara, a pritom je i opsegom veći od 140 metara (točnije, šriok je 1,1, kilometar).

Bliski susret sa Zemljom imat će sutra, i to na udaljenosti od 1,9 milijuna kilometara. Bit će vidljiv putem teleskopa, pa i onih “amaterskih”, a trebao bi reflektirati i dovoljno svjetlosti, što bi moglo omogućiti i astronomima amaterima da ga snime.

Radi se o rijetkoj prilici, budući da je zadnji put “u naše krajeve” stigao davne 1933. godine, a idući put bi trebao “navratiti” tek 2105. godine.

Putanja asteroida (7482) 1994 PC1 u solarnom sustavu

Foto: Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI