Bezopasan, ali zanimljiv: Veliki asteroid prolazi pored Zemlje

Asteroid naziva (7482) 1994 PC1 sutra će proći pored Zemlje, a moći će ga vidjeti i oni s amaterskim teleskopima, prenosi Bug.

Radi se o asteroidu koji je otkriven 1994. godine, i čija je putanja oko našega Sunca, a astronomi su ga klasificirali kao potencijalno opasnog, budući da se Zemlji može približiti na udaljenost manju od 7,5 milijuna kilometara, a pritom je i opsegom veći od 140 metara (točnije, šriok je 1,1, kilometar).

Bliski susret sa Zemljom imat će sutra, i to na udaljenosti od 1,9 milijuna kilometara. Bit će vidljiv putem teleskopa, pa i onih “amaterskih”, a trebao bi reflektirati i dovoljno svjetlosti, što bi moglo omogućiti i astronomima amaterima da ga snime.

Radi se o rijetkoj prilici, budući da je zadnji put “u naše krajeve” stigao davne 1933. godine, a idući put bi trebao “navratiti” tek 2105. godine.

Putanja asteroida (7482) 1994 PC1 u solarnom sustavu

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI