Biber: Hodam po Dravi i pecam – ništ’ me drugo ne zanima

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Joža Biber iz Legrada odnedavno ima više razloga za zadovoljstvo: nakon 43 godine radnog staža, a cijeli je proveo na šljunčari na Jegenišu, dobio je zasluženu mirovinu, a to znači da napokon ima vremena biti na ribolovu kad želi i koliko želi. Zatekli smo ga na Dravi kod Velikog Pažuta, biciklom se vraćao kući.

– Što radim u mirovini? Ribolov, i kaj bi drugo. Ništ drugo ne delam. Djeca su otišla, kaj sam mislil, napravil sam si, i sad samo hodam po Dravi – veli Joža te nam pokazuje kantu u kojoj nosi kedere, baš ih je bio ulovio. Nema neko određeno mjesto na kojem stalno lovi. ‘Dok nejde tu, odem tam’, reći će o svojim ribičkim navikama u ovom biseru netaknute prirode.

Tu su lepi ftičeki, zelenjava. Saki sakoga pozna. No, mi to kaj imamo još ne znamo ceniti – veli Joža

– Znate kaj, sve više ljudi iz Zagreba tu kupuje vikendice, nekaj ih sim vleče. Tu je Drava, tu su šume, mir, tišina. Kaj budu tam na Jarunu se šetali, nije im to nekaj. Tu su lepi ftičeki, zelenjava. Saki sakoga pozna. No, mi to kaj imamo još ne znamo ceniti – veli Joža. Najveća riba koju je ulovio bio je amur od 17 kila, a ‘pao’ je na Jegenišu. Inače najviše peca na Dravi, i to mrene, klenove, plotice, pokoju štuku, bolene. Kada pogleda unatrag, reći će da je nekad ribe bilo puno više.

– Ovaj tu kanal uz nasip, prije je tu tekla voda, tu su bile velike ribe – govori te se prisjeća velike poplave 1967. godine, kad je ulovio veliku štuku. – Bio sam dječak od osam godina i ulovio sam je golim rukama usred sela. Male ribe lovili smo košarama po grabama. Mislim da se ribe više nikad neće tako loviti jer ih nema – zaključuje Joža Biber.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI