Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Biciklista je na magistrali sve više. Ako se ne izgradi staza, doći će do tragedije

Građani kojima je bicikl glavno prijevozno sredstvo već duže traže da se izgradi biciklistička staza na Podravskoj magistrali od Đurđevca do Kalinovca. Na tom dijelu Podravske magistrale su i poduzetničke zone pa je sve više biciklista u prometu, a kako nemaju odgovarajuću stazu, ugrožena je njihova sigurnost. Nužnost izgradnje staze aktualizirana je nakon nedavne prometne nesreće u kojoj je ponovno stradao biciklist koji je na kraju srećom samo lakše ozlijeđen. U prosjeku na tom dijelu Podravske magistrale godišnje se događaju tri prometne nesreće u kojima sudjeluju i biciklisti. Kako je na toj dionici gust promet, a i većina vozača zbog ravne ceste nagazi na papučicu gasa, biciklisti s pravom traže da se izgradi odgovarajuća staza i za njih i za pješake jer ima građana koji bi i pješice išli na posao.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Sve je više nas koji biciklom idemo na posao, kao i rekreativaca koji se također voze po toj dionici. I sama gradska vlast promovira učestalije korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva pa bi se trebala pobrinuti da na svim područjima imamo staze kako ne bi bila ugrožena naša sigurnost u prometu – ističe Kristina, biciklistkinja koja svaki dna prozi ovom dionicom, kada putuj na posao u obližnju tvrtku.

Srećom, dodaje ona, dosad nije bilo prometnih nesreća s tragičnim posljedicama, no kako sve više kamiona prolazi tim dijelom Podravske magistrale, pitanje je vremena kad će se dogoditi tragedija.

– Dodatni problem predstavlja i činjenica da se većina biciklista do Kalinovca ne voli koristiti županijskom cestom uz Ulicu Stiska. Na toj dionici, kad se prolazi uz Stisku, obavezno nas napadaju psi koje vlasnici ne drže na odgovarajući način. Zato većina biciklista koristi Podravsku magistralu i vrijeme je da se konačno izgradi staza, a to potvrđuje i nedavna nova prometna nesreća – zaključila je Kristina.

Iz ureda gradonačelnika ističu kako uz Podravsku magistralu Hrvatske ceste projektiraju pješačko-biciklističku stazu.

– Postoji inicijativa Grada Đurđevca i Općine Kalinovac da se uz vlastito sufinanciranje i sudjelovanje u projektu potakne Hrvatske ceste na izgradnju dionice od Đurđevca do Kalinovca koja bi stazom spojila dvije poslovne zone. Upravo zbog sve većeg broja zaposlenika u zonama izgradnja pješačko-biciklističke staze značajno bi podigla razinu sigurnosti svih sudionika prometu te bi mnogima omogućila dolazak na posao upravo biciklom. Problem pasa lutalica na području grada, kao i u predjelu Stiske, kontinuirano se rješava kroz mjere zbrinjavanja napuštenih životinja te kastracijom i sterilizacijom, ali najveći je problem neodgovorno posjedovanje životinja koje je vrlo teško kontrolirati i sankcionirati – dodaju iz Ureda gradonačelnika.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

FOTO/VIDEO

Franović: Moja oaza vidljiva je iz svemira, temperatura nikad nije iznad 28 stupnjeva!

IZGLASAN PRORAČUN GRADA LUDBREGA

Za oporbu proračun nije razvojan, gradonačelnik Bilić tvrdi da je odlično balansiran

manifestacija najtoplija srcu

Sve je spremno za advent u Križevcima koji počinje već ovaj petak

Neka se djeca još uvijek znaju igrati bez mobitela

FOTO/VIDEO Kreativni klinci iz Prugovca od pijeska izgradili mini farmu

VELIKA DVORANA BILA JE ISPUNJENA

Svečanim koncertom HPD „Kalnik“ obilježio 123 godine djelovanja

za svaku pohvalu

Podravska općina stipendira 64 studenta, mjesečno dobivaju čak 120 eura

Upišite pojam koji želite pretraživati