Biljni ekstrakt s istoka sve popularniji – učinkovit je protiv bora

Bakuchiol je biljni ekstrakt koji je posljednje dvije godine vrlo zanimljiv u svijetu kozmetike i dermokozmetike. Svoju popularnost postigao je jer je po svom djelovanju vrlo sličan retinolu iako s njim nema nikakve sličnosti u kemijskoj strukturi.

Bakuchiol se dobiva iz biljke babchi (Psoralea corylifolia, Ljeskoliki djeteljnjak) koja raste u Indiji i Šri Lanki. Prvi ga je put 1966. izolirao Mehta i sur. iz sjemena navedene biljke i nazvao Bakuchiol na temelju sanskrtskog imena biljke Bakuchi. Bakuchiol je meroterpen (kemijski spoj koji ima djelomičnu terpenoidnu strukturu) u klasi terpenofenol. Sjeme biljke stoljećima se koristi u kineskoj i indijskoj tradicionalnoj medicini za liječenje dermatitisa, lihena i psorijaze jer ima antioksidativno, protuupalno i antimikrobno djelovanje. Unatoč tome što nema strukturnu sličnost s retinolom, otkriveno je da Bakuchiol ima isto djelovanje kroz ekspresiju gena poput retinola.

Razlog sadašnje popularnosti Bakuchiola su nedavna istraživanja čiji su rezultati pokazali da je jednako učinkovit kao retinol pri tretiranju znakova starenja kao što su bore i hiperpigmentacije, uz bolju podnošljivost, odnosno uz manje iritacija i ljuštenja kože u odnosu na retinol. Retinol je duže poznat jer je otkriven 1909. godine, a izoliran 1931. godine i desetljećima se primjenjuje u dermatologiji i kozmetologiji. Retinol je derivat vitamina A i zlatni je standard u pomlađivanju kože jer potiče stvaranje novog kolagena, smanjuje fotostarenje kože, usporava starenje kože i ublažava hiperpigmentacije. Retinol stimulira sve procese odgovorne za obnavljanje kože. Pozitivni učinci retinola su poboljšanje čvrstoće i elastičnosti kože, smanjivanje bora, poboljšanje konture lica, smanjivanje hiperpigmentacija. Izvrsno djeluje i na akne pa se nalazi u mnogobrojnim proizvodima za liječenje akni.

No, kao preparat nije idealan jer vrlo često uzrokuje iritaciju, dehidriranost i crvenilo kože pa ga mnogi ne podnose i izbjegavaju u kozmetičkim proizvodima i tretmanima. Duljom primjenom koža postaje jako osjetljiva na sunce i tijekom dana mora se provoditi stroga fotozaštita uz primjenu krema s visokim zaštitnim faktorom pa se vrlo često tijekom ljeta prestaje s njegovom primjenom. (zdravobudi.hr)

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI