Bioplinara ih sve tuži: Prijavili Kešera, Bernardića, Čulića i čitav SDP!

Bioplinska elektrana Orehovec d.o.o podigla je tužbe zbog klevete protiv Mladena Kešera, načelnika Općine Kalnik i predsjednika županijske organizacije SDP-a, Dražena Čuklića, predsjednika općinske organizacija SDP-a Sveti Petar Orehovec i profesora na Visokom gospodarskom učilištu, ali i samog SDP-a kao stranke, putem tadašnjeg predsjednika Davora Bernardića.  

Ova tema objavljena je u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Tužbu je tvrtka, vlasnik bioelektrana u Gregurovcu i Orehovcu, mjesta u općini Sveti Petar Orehovec, podigla zbog tobožnjeg kaznenog djela iz Kaznenog zakona, i to članka 149 stavka 2. 

Optuženima se stavlja na teret da su iznijeli neistine i laži u javnom prostoru koje su naštetile ugledu i časti Bioplinare Orehovec. Podsjetimo, Kešer i Čuklić u svibnju prošle godine na konferenciji za javnost iznijeli su vrlo ozbiljne navode o navodnim nedozvoljenim aktivnostima Bioplinare Orehovec. Tamo su se čule izjave da se u Bioplinaru odvozi opasan biootpad iz Austrije i Italije, da se na području općine stvara „ekobomba“, ali i da se otpad dovozi noću po skrivećki te da okolici bioplinare prijeti „prestanak čovječanstva“. Istini za volju, inspekcija je u prosincu iste godine, prema dokumentaciji koju su tuženi naknadno podijelili s javnosti, utvrdila da je na Bioplinaru dovožen otpad iz Zagreba koji ne odgovara specifikacijama pod koje je uveden, ali u inspekcijskom nalazu nije bilo riječi o otpadu iz Austrije ili Italije, niti ocjena o mogućim ekološkim posljedicama koje bi izazvala sama plinara.

Mladen Kešer

No, isto tako, inspekcija je naložila i privremenu obustavu obavljanja djelatnosti gospodarenja otpadom, no to je bilo samo privremena mjera. Zanimljivo je u cijelom procesu da je među optuženima i SDP kao strana na državnoj razini, jer očigledno tužitelji smatraju da su pojedinci nastupali u ime i interesu stranke. U tom smislu navode činjenicu da je konferenciju za medije sazvala županijska organizacija SDP-a Koprivničko-križevačke županije. Sporna konferencija za javnost održana je dva mjeseca prije parlamentarnih izbora, što je moguće kod tužitelja dovelo do dojma da se radi od predizbornoj kampanji, no to nije izrijekom navedeno. Tužba je podignuta pred Općinskom sudom u Koprivnici, a prvo ročište radi „prethodnog razrješenja stvari“ održat će se 5. svibnja.

– Tužbu nećemo komentirati, no ovim putem obavještavamo javnost da ćemo i dalje iznositi činjenice i nećemo stati bez obzira na njihove prijetnje, objede i zastrašivanje. Bioplinara Orehovec izgubila je i ugled i čast. Otpad iz Zagreba smo obustavili zajedno s inspekcijama, no sada nam slijedi borba da obustavimo dovoženje muljeva iz Austrije, Slovenije, Italije i ostalih europskih zemalja, konfiskate životinjskog podrijetla iz tvornica, te ostali otpad koji šteti našoj zemlji i ljudima – izjavio je Mladen Kešer, koji je podsjetio da je peticiju kojom traže da Županija povuče dozvolu za gospodarenje otpadom potpisalo 1000 ljudi, no da je vodstvo Županije „pljunulo u lice stanovnicima Orehovca, Gornje Rijeke, Kalnika, Žabna i Križevaca. Također, najavljena je i tužba protiv bioplinare.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI