Biserka Horvat čuva tradiciju: Punih 35 godina sakupljam starine

Biserka Horvat (70) iz Koprivničkih Bregi prava je čuvarica tradicijske baštine, što najbolje potvrđuje bogata etnozbirka u njenoj kući, kao i na imanju u Subotici Podravskoj koje je uredila u tradicijskom stilu. Razne starine skuplja od rane mladosti, a posebnu pozornost u njenom domu plijeni zbirka tradicijskog porculanskog posuđa i ukrasnih figurica, kao i soba koja je opremljena starinskim namještajem. 

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

–  Još kao djevojčica bila sam zaluđena starinskim kuhinjskim priborom i posuđem koje je koristila moja baka. I starinski namještaj, kao i razni uporabni predmeti također su me oduševljavali pa sam od rane mladosti počela čuvati to tradicijski blago – priča nam Biserka Horvat.

Već punih 35 godina, dodaje ona, skupljanje starina postalo je njen glavni hobi. Iz godine u godinu njena zbirka od namještaja, posuđa i raznih uporabnih predmeta do tradicijskih ručnih radova postajala je sve bogatija pa je to bio razlog da i u Suboticu Podravsku preseli dio starine.

– U svom domu u Koprivničkim Bregima naglasak sam stavila na starinski namještaj i posuđe, dok sam u Subotici Podravskoj uredila svojevrsni prikaz od konoplje do platna jer tamo imam i tkalački stan. Vješta sam i u izradi ručnih radova, a posebno me veseli to što znam tkati – kaže Biserka Horvat.

Njena bogata etnozbirka nije otvorena za javnost jer za takav iskorak treba ishoditi silnu „papirologiju“.

– Želja mi je svim ljubiteljima starina pokazati moju zbirku, no to će još malo pričekati dok se ne nađe vremena da ishodim sve potrebne dozvole. Ponosna sam na činjenicu da sam ljubav prema tradicijskoj baštini prenijela na kćeri Lidiju i Irenu pa mogu reći da sav moj trud oko skupljanja starina nije bio uzaludan – zaključila je Biserka Horvat.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI