Biserka Večenaj: Orasi su krenuli jako dobro, ali baš ništa ne valjaju

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Biserka Večenaj iz Gole ovih je dana ‘prebirala’ po svom vrtu kako bi pronašla orahe koji nisu stradali te istrunuli pokošeni bolešću koja ih je ove godine snašla. Veli, ova godina jako je loša za orahe i urod će biti prepolovljen, a smatra kako je loše vrijeme krivo za truljenje oraha.

– Kao prvo, lišće na stablima oraha odavno se posušilo, a već sad izašle su nove zelene grančice. Takvo nešto još nisam vidjela, valjda niti priroda više ne zna koje je godišnje doba pa su orasi počeli tjerati mlade listove. Osim toga, plodovi su jako loši, kora koja bi trebala otpasti istrulila je i orasi su crni. Od početka su izgledali da će biti jako lijepi, ali kasnije se pokazalo da i nije baš tako – veli Biserka.

Crveni orah, osim što je bogat hranjivim i ljekovitim tvarima i ukusniji je od svog poznatijeg, ‘običnog’ brata

Kaže kako se i u takvim ljuskama zna naći dobrih plodova, ali oni su rijetkost.

No Biserka nam je pokazala i kako izgleda crveni orah, iznimno ukusan i zdrav plod.

– Stablo i ljuska su ‘normalnog’ oblika i boje, a opna na plodu je žarkocrvena. Ovi orasi ukusniji su od običnih, a i kad se melju za kolače ostaju bijeli, pa i kolači ljepše izgledaju. I oni su dobili tu neku bolest, ali unutra su zdravi – veli Biserka.

Kaže kako je crveni orah rijedak, ali ipak odlično uspijeva u njezinu voćnjaku.

Kora koja bi trebala otpasti istrulila je i orasi su crni

– Svake godine dosad dobro su rodili, a sad i oni koji su zdravi nekako su mali i kao da su se počeli sušiti. Vidjet ćemo još kakvi će biti ostali koji dozriju – zaključila je Biserka.

Crveni orah, osim što je bogat hranjivim i ljekovitim tvarima i ukusniji je od svog poznatijeg, ‘običnog’ brata, ima velike količine serotonina poznatijeg pod nazivom hormon sreće.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI