Biste li probali burger s ‘mesom iz epruvete’?

Budući da nije realno očekivati da cijeli ljudski rod pređe na vegansku prehranu, problemu mesne industrije pristupa se na različite načine.

Jedan od njih je, kako prenosi Tportal, laboratorijski uzgojeno meso od postojećeg životinjskog tkiva, ali za koje nije potrebno ubiti nijednu životinju.

Prvi takav laboratorijski hamburger, s mesom “iz epruvete”, proizveli su od goveđeg mišićnog tkiva znanstvenici sa Sveučilišta Maastricht u Nizozemskoj, u što je investirano oko 300 tisuća dolara za potrebe istraživanja.

Prilikom njegovog javnog pripremanja u jednom poznatom restoranu, a što je imalo i svoj televizijski prijenos, čak ni stručnjaci nisu mogli razlikovati od “pravoga” mesa.

Iako trenutno nije moguće proizvoditi takve hamburgere u velikim i svima dostupnim količinima, i dalje je veliki napredak u vidu odgovora na globalnu prehrambenu i ekološku krizu. Kako trenutno stvari stoje i koliko se cijela ta tehnologija brzo razvija, smatraju stručnjaci, samo je pitanje vremena kada će se stvar pojaviti u lokalnim supermarketima.

U međuvremenu je i jedna indijska tvrtka objavila kako je proizvela pileće meso po cijeni ništa većoj od uobičajene cijene piletine.

Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi kako će umjetno meso doista u budućnosti riješiti probleme utjecaja mesne industrije na okoliš, činjenica je kako se ova nova delicija već sada može kušati u gradiću nedaleko Tel Aviva te je samo pitanje vremena kada će se proširiti u ostatak svijeta, pa i kod nas.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI