Bit će para! Otkrivena nova nalazišta nafte i plina u Podravini

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stigli su prvi rezultati opsežnih istraživanja koje je INA provela prošle godine na većem dijelu Podravine. Nakon pomne analize sakupljenih podataka naša naftna kompanija svoje radne strojeve poslala je u Sokolovac kako bi počeli  radove na bušenju na lokaciji koja je potencijalno novo nalazište zemnog plina ili čak nafte.

Radi se o polju Jankovac 1 u općini Sokolovac.

– INA je počela izgradnju bušotinskog radnog prostora i pristupnog puta za izgradnju istražne bušotine Jankovac 1 u sklopu ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika između INA-e i Vlade Republike Hrvatske za istražni prostor DRAVA-02. Izgradnja bušotine rezultat je provedenih geofizičkih radova snimanja 2D seizmike koje je INA provela na širem području krajem 2018. Izgradnja bušotine Jankovac 1 planira se izvesti u narednom razdoblju, a za to će se koristiti postrojenje tvrtke kćeri Crosco – poručili su iz INA-e.

Inače, snimanja provedena prošle godine bila su vrijedna blizu 80 milijuna kuna, a provodila su se na području koje se proteže na 2506 četvornih kilometara u šest županija u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj. INA je 2D seizmička mjerenja provodila na poljoprivrednom i šumskom području općina Drnje, Đelekovec, Hlebine, Koprivnica, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Križevci, Novigrad Podravski, Peteranec, Rasinja i Sokolovac te na području Ludbrega i Malog Bukovca u Varaždinskoj županiji. Od svih tih lokacija upravo je polje Jankovac u Sokolovcu dalo najkonkretnije podatke, dovoljno uvjerljive da INA započne radove na probnoj bušotini.

Prije tri godine slična istraživanja obavila su se i na legradskom području gdje je kasnije izbušena i probna bušotina na potencijalnom naftnom polju, a još uvijek se obrađuju podaci isplati li se ovdje napraviti novo postrojenje za eksploataciju nafte, što bi osim za samu kompaniju bilo dobro i za lokalnu zajednicu i državu u smislu rente.

– Na lokaciji bušotine Legrad 1 Jug INA je tijekom 2018. izgradila novi kanal bušotine koristeći već postojeće ušće spomenute bušotine. Slijedi ispitivanje potencijalnog ležišta ugljikovodika. Rezultati ovih istražnih radova usmjerit će daljnje planove INA-inih ulaganja u eventualnu razradu i privođenje proizvodnji ležišta na lokaciji Legrad i Jankovac – odgovorili su iz INA-e.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI