Bit će šipka u Hlebinama: I s prodajom na veliko uzgoj će biti isplativ

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Obitelj Gazdek iz Hlebina prije četiri godine krenula je u uzgoj šipaka. S početnih pet hektara uzgoj su povećali na čak 20 hektara, a prvi nasadi koje su posadili lani su počeli davati željeni urod.

– Dosta gospodarstva se okrenulo uzgoju lješnjaka, a mi smo odlučili napraviti iskorak i zemljište iskoristiti za sadnju šipka. Naš uzgoj je isključivo ekološki jer nam nije glavni cilj da nasadi u punom rodu daju do pet kilograma nego da jamčimo kvalitetu bez bilo kakvog tretiranja – kaže Nikolina Gazdek.

Posla oko šipaka, dodaje Nikolina, stalno ima. U sezoni vegetacije svaka dva tjedna nužno je obaviti košnju, s kojom treba biti pažljiv i dosta toga ručno obaviti kako se nasadi ne bi oštetili.

– Bez obzira na mukotrpan posao, nije nam žao što smo krenuli u uzgoj šipka. U doba cvatnje naša polja privlače veliku pozornost prolaznika, a i nama su svojevrsni odmor za dušu – kaže Nikolina Gazdek.

Iako svi nasadi još uvijek nisu plodonosni, berba zahtijeva dosta truda. Sve poslove Nikolina obavlja uz pomoć obitelji pa radne snage ne nedostaje.

– Cijela obitelj posvećena je uzgoju pa stignemo napraviti sve što treba. I kad svi nasadi budu u punom rodu, neće nam trebati dodatna radna snaga jer kod nas doma ima dosta vrijednih ruku – kaže Nikolina Gazdek.

Otkupne cijene šipka kreću se između sedam i deset kuna po kilogramu, a urod Gazdekovi namjeravaju predavati Podravki i pitomačkoj tvrtki Spider grupa. 

– S obzirom na površinu na kojoj uzgajamo šipak, ne možemo se okrenuti vlastitoj prodaji koja bi donijela veće prihode. Ipak, i s prodajom na veliko uzgoj će biti isplativ, iako nismo zadovoljni činjenicom da se ne cijeni naš ekološki uzgoj – zaključila je Nikolina Gazdek.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI