Bit će šipka u Hlebinama: I s prodajom na veliko uzgoj će biti isplativ

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Obitelj Gazdek iz Hlebina prije četiri godine krenula je u uzgoj šipaka. S početnih pet hektara uzgoj su povećali na čak 20 hektara, a prvi nasadi koje su posadili lani su počeli davati željeni urod.

– Dosta gospodarstva se okrenulo uzgoju lješnjaka, a mi smo odlučili napraviti iskorak i zemljište iskoristiti za sadnju šipka. Naš uzgoj je isključivo ekološki jer nam nije glavni cilj da nasadi u punom rodu daju do pet kilograma nego da jamčimo kvalitetu bez bilo kakvog tretiranja – kaže Nikolina Gazdek.

Posla oko šipaka, dodaje Nikolina, stalno ima. U sezoni vegetacije svaka dva tjedna nužno je obaviti košnju, s kojom treba biti pažljiv i dosta toga ručno obaviti kako se nasadi ne bi oštetili.

– Bez obzira na mukotrpan posao, nije nam žao što smo krenuli u uzgoj šipka. U doba cvatnje naša polja privlače veliku pozornost prolaznika, a i nama su svojevrsni odmor za dušu – kaže Nikolina Gazdek.

Iako svi nasadi još uvijek nisu plodonosni, berba zahtijeva dosta truda. Sve poslove Nikolina obavlja uz pomoć obitelji pa radne snage ne nedostaje.

– Cijela obitelj posvećena je uzgoju pa stignemo napraviti sve što treba. I kad svi nasadi budu u punom rodu, neće nam trebati dodatna radna snaga jer kod nas doma ima dosta vrijednih ruku – kaže Nikolina Gazdek.

Otkupne cijene šipka kreću se između sedam i deset kuna po kilogramu, a urod Gazdekovi namjeravaju predavati Podravki i pitomačkoj tvrtki Spider grupa. 

– S obzirom na površinu na kojoj uzgajamo šipak, ne možemo se okrenuti vlastitoj prodaji koja bi donijela veće prihode. Ipak, i s prodajom na veliko uzgoj će biti isplativ, iako nismo zadovoljni činjenicom da se ne cijeni naš ekološki uzgoj – zaključila je Nikolina Gazdek.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Gradonačelnik Janči razveselio mališane

Đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči posjetio je Dječji vrtić Maslačak i u sklopu tjedna posvećnog zdravlju i brizi o zubima razveselio mališane prigodnim poklonima. Vrtićarci su

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI