Bitka partnera u Križevcima: “Ukrao mi je firmu!” “Nisam, on je ukrao milijune!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zbog raskida višegodišnjeg poslovnog partnerstva između Viktora Novaka, dojučerašnjeg vlasnika križevačke mesne industrije Viki, i Romea Radića, vlasnika tvrtke Inter-Delta, koja je nedavno preuzela tvrtku Viki, nastala je prava drama u križevačkom pogonu, koja prijeti nestankom 40-tak radnih mjesta i propašću stotina tona uskladištenog kokošjeg mesa što bi, umjesto na tržištu, moglo završiti u smeću.

Priča o Vikiju počela je prije 11 godina u Reki kod Koprivnice, gdje je Novak pokrenuo klaonicu kokoši i pilića, a 2015. godine djelatnost je proširio u križevačko naselje Cubinec kupivši pogon propale tvrtke Gušti, odnosno negdašnjeg Improma.

Radićeva tvrtka Inter-Delta, koja pod kontrolom drži gotovo sve peradarske farme u Hrvatskoj i Sloveniji, a među ostalima glavni je opskrbljivač velike Atlantic grupe, odnosno njezine slovenske tvrtke Droga Kolinska, dugo je bila glavni, a zadnjih pet godina i jedini Novakov partner.

Viki je, naime, iz usluge za Inter-Deltu klao takozvane „amortizirane kokoši nesilice“, odnosno kokoši koje bi nakon godinu dana prestale intenzivno nesti jaja te bi išle u preradu.

Zbog financijskih poteškoća u kojima se našao, Novak je počeo posuđivati novac od Radića kako bi imao za isplatu plaća i druge troškove, odnosno Inter-Delta je Vikiju avansno plaćala posao. Dana 20. kolovoza ove godine Novak i Radić sklopili su ugovor kojim se regulira povratak zadnje pozajmice u iznosu od milijun i pol kuna – ako se novac ne vrati u roku od osam dana, Novakov vlasnički udjel prelazi u Inter-Deltine ruke.

Romeo Radić

To se i dogodilo. Početkom rujna, na ime nevraćene pozajmice, Radić je postao vlasnik Vikija – pogona u Cubincu i u Reki kod Koprivnice. No, tada nastaje zaplet. Novak istodobno prenosi svoj vlasnički udjel na svoga brata te nakon toga počinju međusobni sudski sporovi i optužbe za prevaru.

– Radi se o tipičnom neprijateljskom preuzimanju. Za milijun i pol kuna Radić je dobio tvrtku koja vrijedi više od 20 milijuna kuna. Ostao sam bez svega, bez tvrtke koju sam stvarao 11 godina – izjavio je prošli tjedan Viktor Novak.

Napomenuo je kako je podnio tužbu protiv Inter-Delte smatrajući da je „lihvarski“ ugovor zbog kojeg je izgubio vlasništvo nad tvrtkom nezakonit, a također je, veli, podnio i kaznenu prijavu protiv Radića zbog prevare.

– Osjećam se prevareno i nadam se da će institucije odraditi svoj posao – rekao je Novak.

Objasnio je kako je svoje udjele išao prenositi na brata kako bi „spriječio neprijateljsko preuzimanje“.

U ovome trenutku u sudskome je registru kod tvrtke Viki upisana zabilježba o sporu koji se vodi na Trgovačkom sudu u Bjelovaru, što novi vlasnik Vikija Romeo Radić pokušava osporiti jer to je, tvrdi on, velika prepreka za njegove napore da tvrtku spasi od stečaja te sačuva radna mjesta i stotine tona u Cubincu uskladištenog Inter-Deltinog kokošjeg mesa.

Viktor Novak

– Ako je itko u ovoj priči prevaren, onda sam to ja. Poduzeće Viki dobio sam u skladu sa zakonom, na ime nevraćene pozajmice, odnosno ugovora koji je Novak potpisao kod javnog bilježnika, na što ga nitko nije tjerao. Kad sam prije nekoliko mjeseci u ušao u tvrtku, ondje sam zatekao financijski, organizacijski i tehnološki kaos. Radilo se u potpuno neprihvatljivim uvjetima. Sve smo strojeve morali rastaviti, sterilizirati i napraviti genralni servis i dosad sam u Viki već uložio 2,5 milijuna kuna. Kad smo pogledali knjige, vidjeli smo da je tvrtka zadužena za više od 20 milijuna kuna, a vrijednost njezine imovine realno nije veća od šest milijuna, iako je u knjigama to prikazano u dvostrukom iznosu – ustvrdio je Radić.

Domeće kako je dosad odradio razgovore s 97 Vikijevih vjerovnika te s bankama i leasing kućama kojima je Novak ostao dužan te su svi pristali na reprogram dugovanja, a s jednom je bankom dogovorio i kredit kojim bi se tvrtka spasila od stečaja.

– No, to će doći u pitanje ako ostane zabilježba spora u registru jer banka u tom slučaju kredit neće dati. Sve je u rukama pravosuđa – ako nekim čudom odluči kako je normalno da netko prenese vašu imovinu na drugoga, što je Novak učinio, dakle ako pravosuđe presudi da Zemlja nije okrugla, nego kockasta, onda moj pokušaj spašavanja onoga što se spasiti dade neće uspjeti – veli Radić.

Također kaže kako je u hladnjačama zatekao oko 400 tona mesa potpuno neadekvatno obrađenog. Kokoši su, veli, smrznute s perjem.

– Radnici su u ovih nekoliko mjeseci uspjeli spasiti oko 180 tona. Ako Viki ode u stečaj, ostalo će propasti. Hladnjače, naime, ne rade bez struje – rekao je vlasnik i direktor Inter-Delte.

Kazao je kako je i on već podnio nekoliko kaznenih prijava protiv Novaka, a priprema i nove.

– Kao prvo, zbog njegovog lošeg upravljanja tvrtka se našla u situaciji da su joj dugovi veći od vrijednosti imovine, zbog čega je sam, po zakonu, morao zatražiti stečaj. Drugo, doznao sam da me je godinama potkradao tako da bi dio kokoši koje sam mu dostavio na klanje prodavao po deset kuna komad Romima, a onda je manjak meni prikazivao kao povećanu smrtnost i loš randman. Prema procjeni, na taj me je način potkradao za oko 100.000 eura godišnje, i tako pet godina, pa računajte – ustvrdio je Radić.

Ipak, postoji jedno u čemu se on i Novak slažu, a to je da pravosuđe ima ključnu ulogu u vezi s budućnošću tvrtke koju obojica smatraju svojom. Ako će trgovački sud odlučivati koju godinu, presuda će stići kada Vikija već davno neće biti.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI