BITKA S OPAKOM BOLEŠĆU Josip Potočnik: Samo da mi je podići sina i uvesti ga u život

Očajni otac: Već četiri godine borim se s opakom bolešću, ali nema naznaka da ide na bolje. Svakim danom mi je sve gore, a na sve pretrage i kemoterapije moram ići u Zagreb


Autor: podravski.hr — 26.01.2013. / 17:33 Aktualno

LUDBREG, BOLFAN – Josip Potočnik (53) iz Bolfana pokraj Ludbrega već se 15 godina bori s opakom bolešću, rakom jednjaka. Operiran je prije četiri godine, ali stanje mu se ne poboljšava.
Ne može govoriti, a jedina komunikacija sa svijetom su mu olovka i papir. S 2300 kuna mirovine jedva preživljava kao samohrani otac 11-godišnjeg dječaka. Supruga ga je napustila prije šest godina i prema pravomoćnoj presudi trebala bi plaćati 900 kuna alimentacije mjesečno, ali Josip još nije dobio ni kune za uzdržavanje sina.
– Već četiri godine borim se s opakom bolešću, ali nema naznaka da ide na bolje. Svakim danom mi je sve gore, a na sve pretrage i kemoterapije moram ići u Zagreb. Teško uspijevam sve pokriti s malom mirovinom, a moram i školovati sina. Vjerujte, nije mi lako, pogotovo kada znam da se možda neću izvući – žali se Potočnik.
Stalo mu je samo do sina i velika mu je želja da ga uvede u život. No, hoće li to biti moguće, pokazat će vrijeme jer Josipovo zdravlje nije dobro. Od silnih lijekova i kemoterapija pojavili su se dodatni problemi koji mu ne idu u korist.
– Cijeli sam napuhnut i krv mi se zgrušava zbog silnih terapija. Stanje nije ništa bolje, štoviše, nema naznaka ozdravljenju. Nedavno mi se javio liječnik iz Ljubljane koji bi mi možda mogao pomoći, ali kako da odem k njemu kada jedva imam novca za odlazak u Zagreb – ističe Potočnik.
Zbog teškog financijskog i zdravstvenog stanja, prije dva tjedna ludbreški Centar za socijalnu skrb pomogao mu je s tisuću kuna. S tim novcem Josip je kupio drva kako bi se on i sin imali s čime grijati do kraja zime. Mora paziti gotovo na sve, a pogotovo na prehranu. Hrani se preko sonde jer može jesti jedino juhe i variva.
Izvještava: HRVOJE JURČIĆ