BITKA ZA IMOVINU Sin uspio dokazati da njegov otac nije svojom voljom potpisao oporuku

Oporukom koja je na sudu poništena sva imovina bila je pripala bratu i dvama sestrama, a četvrto pokojnikovo dijete nije dobilo ništa


Autor: podravski.hr — 23.11.2018. / 10:44 Aktualno

Ilustracija / Šok i nevjerica na sahrani (fotografija nema veze s događajem iz teksta)

Razbaštinjeni sin uspio je na sudu dokazati kako njegov otac nije bio pri svijesti i zdravom razumu dok je potpisivao pisanu oporuku kojom je svu svoju vrijednu imovinu ostavio bratu i dvama sestrama, presudio je ovaj tjedan Općinski sud u Koprivnici.
Otac je umro u svibnju 2011. u dobi od 89 godina, a oporuka je sastavljena i potpisana u ožujku 2010. godine.
– Moj otac je u ožujku 2009. doživio težak moždani udar, od kojeg se nikad nije oporavio te iz tog razloga nije bio sposoban za rasuđivanje i u trenutku potpisivanja oporuke nije bio u stanju shvatiti značenje svog očitovanja – naveo je sin na ročištu.
No, brojni svjedoci – nasljednici, rodbina, susjedi – na sudu su ustvrdili kako je oporučitelj ipak bio sposoban rasuđivati te je bio pri svijesti dok je iskazivao svoju posljednju želju. Grafološki vještak, doduše, zaključio je kako je potpis ispod teksta oporuke “vjerojatno napisan rukom oporučitelja, ali uz sudjelovanje neke druge osobe, tzv. vođenom rukom”.
S obzirom na prilično proturječne informacije, sud je u pomoć prizvao i psihijatrijske te medicinske vještakinje koje su bile suglasne u zaključku kako “oporučitelj pri sastavljanju sporne oporuke nije bio sposoban za rasuđivanje te shvaćanje i razumijevanje svih pravnih posljedica koje proizlaze iz tog pravnog posla”. Ustvrdila je to i poznata psihijatrijska vještakinja iz Koprivnice dr. Ljubica Rožman.
Sudsko-medicinska vještakinja dr. Štefica Deuš tako je u nalazu spomenula “incidentni događajaj od 5. veljače 2010. kad je u jedinici Hitne medicine anesteziolog prema učinjenim nalazima obrade opisao kolapsno stanje oporučitelja, a posljedica ovakvog stanja je dodatno oslabljena cirkulacija krvi u mozgu koja može biti u danom trenutku i potpuno prekinuta”.
– Znakovito je da se taj zdravstveni incident desio u veljači 2010. godine, a sporna oporuka je potpisana u ožujku 2010. godine(…) Kod oporučitelja su, dakle, u ožujku 2010. ispoljena psihička oštećenja radi čega nije bio sposoban svojom voljom potpisati određeni pravni akt – zaključuje dr. Deuš.
Presuda je nepravomoćna i na nju se tuženici mogu žaliti. Postane li pravomoćna, brat i sestre morat će svojem razbaštinjenom bratu koji živi u Zagrebu podmiriti čak 60.000 kuna sudskih troškova, a imovina pokojnog oca podijelit će se u redovnom ostavinskom postupku. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA

Ilustracija / Palača pravde u Koprivnici