Bivša sestra tužila Dom za starije u Koprivnici pa ostala bez svega

Općinski su sudovi ovih dana pretrpani presudama radnih sporova u kojima zaposlenici državnih i javnih službi dobivaju sporove za naknadu plaća zbog povećanja osnovice plaće za šest posto koje država nije ispoštivala nakon izlaska zemlje iz recesije 2009. godine. No, Općinski sud u Koprivnici ovih je dana donio presudu prema kojoj medicinskoj sestri Dom za starije i nemoćne u Koprivnici u kojem je bila zaposlena ne mora isplatiti traženu razliku u iznosu  4600 kuna, a medicinska sestra kao tužiteljica mora podmiriti i 1250 kuna troškova parničnog postupka.

Razlika u plaći

Medicinska sestra protiv Doma za starije i nemoćne Koprivnica podnijela je tužbu 27. svibnja zbog isplate razlike plaće za razdoblje od svibnja 2016. do siječnja 2017. godine zato što joj je plaća po osnovici 5415 kuna obračunavana po osnovici 5108 kuna.

U tužbi se pozvala na sporazum Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih službi prema kojem je dogovoreno povećanje osnovice plaće za šest posto od 2007. do 2009. godine, no ta je odluka u svibnju 2009. godine zbog recesije privremeno zamrznuta na razini iz 2008. godine na iznos 5108 kuna. Kako je država izašla iz recesije uvidom u izvadak Državnog zavoda za statistiku, a Vlada nije “odmrznula” svoju odluku o povećanju osnovice plaće, radnici su ostali zakinuti za razliku u plaći. I to je temelj svakog radnog spora koji se vodi na općinskim sudovima diljem Hrvatske, ne samo na koprivničkom sudu. No, iako nitko medicinskoj sestri ne spori razliku u plaći, pravnici Doma za starije i nemoćne u Koprivnici uspjeli su osporiti tužbeni zahtjev. Medicinska sestra zapravo je sama kriva što je ostala bez razlike plaće.

Otišla u mirovinu

Kako se navodi u presudi, ona je 9. travnja prošle godine otišla u mirovinu i tada je s Domom za starije i nemoćne u Koprivnici kao svojim poslodavcem potpisala sporazum o prestanku ugovora o radu na neodređeno vrijeme. U tom sporazumu navedeno je kako “ugovorne strane” potpisivanjem utvrđuju da jedna prema drugoj nemaju nikakvih drugih potraživanja koja bi proizašla iz radnog odnosa zasnovanog ugovorom o radu kod poslodavca.

Iako nitko ne spori da je medicinska sestra doista, kao i svi drugi zaposlenici, imala pravo na povrat razlike, ona si je ovim potpisom “potpisala” da se odriče tog novca. Tako je zasad nepravomoćno zaključila sutkinja Marijana Jurenec. Uzalud se medicinska sestra koja je tužila starački dom pravdala kako je sporazum potpisan kod odlaska u mirovinu bio nesporazum te da ona nije znala da se odriče i toga na što je imala pravo dok je radila, a nije joj isplaćeno.

Potpisala ugovor

Nevažno je bilo i to što je sporazum sastavljen i osam mjeseci prije odluke Vrhovnog suda kojom je potvrđeno pravo javnih službenika na razliku plaće koja je predmet postupka. Osim toga, prihvaćen je i pravni stav odvjetnika Doma za starije i nemoćne prema kojem je medicinska sestra koja ih je tužila, sporazum sklopila slobodnom voljom. Podsjetili su kako je u trenutku sklapanja sporazuma odlazila u mirovinu, a sklapanje sporazuma nije bio nužni uvjet za odlazak u mirovinu. – Stranke su, s obzirom na prestanak radnog odnosa, tim sporazumom željele urediti međusobne odnose i otkloniti neizvjesnost pa su se izrijekom odrekli međusobnih potraživanja – istaknuli su pravnici koprivničkog Doma za starije.

Sutkinja Marijana Jurenec na kraju je i potvrdila kako je obveza Doma za starije prema svojoj sada umirovljenoj medicinskoj sestri prestala sklapanjem sporazuma o nepostojanju međusobnih potraživanja. Tako je medicinska sestra ne samo ostala bez novca na koji je nesporno, prema odluci Vrhovnog suda, imala pravo, već mora podmiriti i troškove parničnog postupka jer je izgubila parnicu. Poanta priče mogla bi biti kako dobro treba paziti što potpisujete. Presuda je nepravomoćna i nezadovoljne strane mogu se žaliti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI