Bivši HDZ-ov moćnik iz našeg grada kriv: Utajio porez, dužan više od 400.000 kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ivan Topolčić, bivši đurđevački gradonačelnik i nekoć najmoćniji gradski HDZ-ovac, pravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu proglašen je krivim za utaju poreza, povredu obveze vođenja poslovnih knjiga i neisplatu plaća nekadašnjim radnicima, a dobio je uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine.

To znači da neće morati u zatvor ako u iduće tri godine ne počini novo kazneno djelo. Pravomoćnom presudom Topolčić mora Ministarstvu financija za porezni dug uplatiti 382.000 kuna sa zakonskom zateznom kamatom, Gradu Đurđevcu 27.400 kuna za porez na potrošnju te 19.300 kuna sudskih troškova. Županijski sud u Zagrebu tako je potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Koprivnici i odbio žalbu Državnog odvjetništva koje je tražilo da se Topolčiću izrekne bezuvjetna zatvorska kazna.

Ivan Topolčić

Ivan Topolčić kao vlasnik tvrtke Đurđevčanka nije obračunavao i uplaćivao porez na dodanu vrijednost i potrošnju za svoju tvrtku od srpnja 2011. do rujna 2013. godine, čime je oštetio državni proračun za čak 1,2 milijuna kuna.

Utvrđeno je i da je Ivan Topolčić putem cesija, kompenzacija i gotovinom plaćao dugove pojedinim dobavljačima, iako to nije smio učiniti jer je račun Đurđevčanke bio u blokadi, a prioritet naplate imala je Porezna uprava. Od siječnja 2012. do srpnja 2013. godine Topolčić svojim radnicima nije obračunavao i uplaćivao doprinose niti je Poreznoj upravi dostavljao propisana mjesečna izvješća, već je zaposlenicima isplaćivao neto iznose plaća na ruke.

Na taj način bivšim radnicima Đurđevčanke nisu uplaćeni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te drugi doprinosi u iznosu višem od 170.000 kuna. Topolčić je kriv i što od siječnja 2011. do kolovoza 2013. godine nije vodio poslovne knjige za svoju posrnulu tvrtku Đurđevčanka koje je po zakonu obvezan voditi i čuvati. S pravomoćnom presudom za Topolčića poklopilo se i službeno zatvaranje stečaja njegove posrnule Đurđevčanke. Prodajom kafića u kvartu Novo selo za 588.000 kuna unovčena je sva imovina Đurđevčanke, a većina tog novca poslužila je za podmirenje dijela poreznog duga propale Topolčićeve tvrtke.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI