Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Bivši načelnik nije kriv za štetu zbog kazne, a platila ju je Općina!

Bivši načelnik Kalnika Božidar Kovačić, presudom Općinskog suda u Bjelovaru, njene Stalne službe u Križevcima, općini koju je nekoć vodio, ne mora platiti nešto više od 193.000 kuna odštete zbog kazne i troškova koju je Općina Kalnik kao nositelj sanacije kamenoloma Štuklec-Belke morala platiti državi zbog protupravne eksploatacije kamena na zaštićenom krajoliku Kalnika. Općina je tužbu protiv bivšeg načelnika Kovačića pokrenula zato što smatraju da je štetu Općini prouzročio upravo on svojim nesavjesnim i nezakonitim postupanjem.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Tvrtki zabranjeni radovi

Povijest svega seže u daleku 2003. godinu kada je Općina Kalnik od Ministarstva dobila dozvolu za sanaciju napuštenog bespravnog površinskog kopa “Štuklec-Belke” u zaštićenom krajoliku Kalnik u kojoj je izričito navedeno da se kameni materijal dobiven sanacijom smije koristiti samo i isključivo za popravak i održavanje cesta na Kalniku i području općine. Godinu dana kasnije općina je od Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji dobila lokacijsku dozvolu za trajnu sanaciju kamenoloma u kojoj su točno navedeni uvjeti sanacije kamenoloma. Načelnikom 2005. godine tada postaje Božidar Kovačić, a Općina Kalnik je dvije godine kasnije, početkom 2007. godine s tvrtkom Raport iz Brezničkog Huma sklopila ugovor o sanaciji. No, već u rujnu iste godine pojavili su se veliki problemi za Općinu kao nositelja projekta i tvrtku kao izvođača. Krajem rujna rudarski inspektor Marijan Vusić potvrdio je kako se na kamenolomu ne vadi kamen samo za uređenje putova na području općine, već da se on eksploatira u druge, prema ugovoru nedopuštene svrhe. Zbog toga je tvrtki Raport zabranjeno daljnje iskapanje dok se ne pribavi rudarska koncesija koju naravno, na zaštićenom krajoliku tvrtka nije mogla dobiti.

Država tužila Općinu

Nakon toga protiv Općine Kalnik Državno odvjetništvo uime Republike Hrvatske pokrenulo je parnicu prema kojoj je pravomoćno dosuđeno kako Općina mora državi platiti 131.000 kuna sa 16.000 kuna troškova postupka i čak 43.000 kuna troškova odvjetnika. Nakon što se vlast u općini Kalnik promijenila, nova je vlast na čelu s Mladenom Kešerom, starog načelnika smatrala odgovornim za taj novčani iznos, zbog čega su pokrenuli najprije kazneni postupak, a zatim i građansku parnicu. Oba su postupka završila neslavno za tužitelja, Općinu Kalnik. U kaznenom postupku bivši načelnik Kalnika Božidar Kovačić pravomoćno je oslobođen krivnje, a dobio je, zasad, nepravomoćno, i građansku pravnu bitku protiv Općine koja mu, prema presudi, mora i isplatiti 24.000 kuna troškova parničnog postupka sa zakonskom kamatom.

U odgovoru na tužbu bivši načelnik Kalnika Božidar Kovačić izričito je odbacio bilo kakvu svoju odgovornost, a osobito da je namjerno, ili pak svojom samovoljom i nepažnjom prouzročio Općini štetu. U prilog tome Kovačić se pozvao na pravomoćnu presudu Općinskog suda u Križevcima u kojoj je zajedno s odgovornom osobom tvrtke Raport Zvonimira Gažića oslobođen krivnje za protupravnu eksploataciju rudnog blaga.

Naslijedio stari problem

– Postupao sam u dobroj vjeri i prema ovlastima i odobrenjima dobivenim od Općinskog poglavarstva kao i sukladno nalozima, odobrenjima i rješenjima drugih nadređenih tijela – kazao je Kovačić u odgovoru na tužbu. Podsjetio je Kovačić da je još 2002. godine odlukom Ministarstva nadređeno da se površinski kop mora sanirati.

– Kao načelnika dočekao me taj problem tako da sam morao nastaviti započeto od mojih prethodnika. Problem je bio taj što je nedostajalo novčanih sredstava za troškove sanacije. O tome je Općinsko poglavarstvo raspravljalo i donijelo i odgovarajući zaključak da bi se radovi sanacije trebali obavljati na osnovi donacija građevinskih tvrtki, a ja sam kao načelnik ovlašten da pokušam naći takvu tvrtku. To je na kraju učinjeno sklapanjem ugovora s tvrtkom Raport iz Brezničkog Huma. Ta je tvrtka bila izabrana putem javnog natječaja, a sve do zabrane radova problematika oko potrebe imanja rudarske koncesije radi eksploatiranja mineralne sirovine nije postojala. Nitko je nije tražio, niti postavljao kao uvjet. Čak suprotno, iz dopisa Zavoda za prostorno uređenje Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja od 22. travnja 2003., koji je potpisao punomoćnik ministra, jasno proizlazi da se u vezi ishođenja potrebnih akata u odnosu na saniranje bespravnog kopa želi izbjeći postupak utvrđivanja istražnog i eksploatacijskog polja te koncesije zato što je traženi zahvat bio primarno sanacija s eksploatacijom samo u smislu zaštite zdravlja i života ljudi. U vrijeme obavljanja sanacije za mog mandata obavijestio sam nadležno županijsko tijelo o nastavku sanacije na što je dano povratno mišljenje da nema prepreke za nastavak radova – kazao je tuženi bivši načelnik Općine Kalnik.

Božidar Kovačić

U Općini svi sve znali

Božidar Kovačić ponovio je da niti jednu odluku nije donosio samostalno već uz odobrenje, suglasnost i znanje te da ne može biti odgovoran za nastalu štetu da i postoji. U tijeku građanske parnice križevački sudac Marijan Vrbančić usporedio je činjenice u kaznenom i građanskom postupku kao nesporne, a kako je u kaznenom postupku donesena pravomoćna oslobađajuća presuda, bilo mu je znatno lakše donijeti odluku koja potvrđuje kako nakon kaznene, negdašnji načelnik Kalnika nije odgovoran za štetu Općini.

Božidar Kovačić tijekom postupka je rekao kako se nije radilo ni o kakvoj eksploataciji građevinskog kamena jer takvog kamena tamo niti nema, da se radio o mješavini zemlje i kamena za koju je i dogovoreno da se iskoristi za posipavanje poljskih putova, što je na kraju i učinjeno. Ispitan je i rudarski vještak Zvonimir Ester koji je rekao kako je dio kamena odvezen na lokalne putove, no da je dio i stavljen u promet što je značilo da se više nije radilo o sanaciji, već o eksploataciji. Ispitan je i vještak Čedomir Cili koji je potvrdio kako vrijednost radova uvelike premašuje vrijednost iskopanog materijala. Radovi su naime ukupno iznosili nešto manje od pola milijuna kuna, a vrijednost materijala oko 130.000 kuna. Uostalom, Općina Kalnik imala je i zakonsku obvezu sanirati kamenolom.

Zbog toga je na temelju svih dokaza, iskaza svjedoka i nalaza vještačenja sudac Vrbančić utvrdio kako nije postojala namjera protupravne imovinske koristi ili materijalne dobiti za tvrtku Raport, a kako su na sjednicama razmatrali i odluke donosili i bili upoznati i članovi Poglavarstva i Općinskog vijeća Općine Kalnik, sudac nije mogao pronaći činjenice koje bi dokazale njegovu namjeru niti krajnju nepažnju da bi Božidar Kovačić mogao odgovarati i u smislu građansko-pravne odgovornosti. Presuda je, kako je više puta u tekstu naglašeno, nepravomoćna, i nezadovoljna se Općina Kalnik na nju može žaliti.

FOTO Podravski list

Facebook
Twitter
Email
ŠTRUKLIJADA U KUNOVEC BREGU

FOTO/VIDEO Brojni posjetitelji uživaju u slasnim štruklima, kasnije slijedi veselica do kasnih noćnih sati!

Slaven u Puli zaključio sezonu remijem

PROMETNA NESREĆA

FOTO Golfom sletio s Podravske magistrale i završio u grabi!

nalazi se u istražnom zatvoru

Pijani 50-godišnjak nasrnuo na izvanbračnu suprugu i teško ju ozlijedio!

ISKUSTVO PACIJENTA

VIDEO Unatoč bolnoj operaciji koljena, Mirko na kontrole putuje biciklom!

stil

FOTOGALERIJA Prošetali smo koprivničkom špicom, pogledajte koga smo sve zatekli!

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI