Bivši podravski menadžer osuđen: “Sve su to čiste izmišljotine!”

Branko Kučan (60), bivši prokurist ludbreške farmaceutske tvrtke Farmal, presudom Općinskog suda u Varaždinu proglašen je krivim zbog odavanja poslovne tajne i osuđen na pet mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od godine dana. Kako se navodi u presudi, Kučan je od početka ožujka 2012. pa do 31. siječnja 2013. godine kao direktor tvrtke Aktival i prokurist Farmala sa službenog računala koristeći se službenim e-mailom svojoj supruzi Lidiji na njezinu službenu adresu u Podravci prosljeđivao podatke koji se odnose na funkcioniranje tvrtki u kojima je zaposlen.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Prosljeđivao e-mailove

Poslao je tako podatke o plaćama i koeficijentima zaposlenika, cijene pojedinih sirovina, internu korespondenciju, kao i korespondenciju s predstavnicima inozemnog vlasnika društva. Tako je, navodi se u presudi, utvrđeno da je supruzi 5. lipnja 2012. elektroničkim putem proslijedio podatke o plaćama za tri radnice Aktivala, 6. lipnja 2012. joj je proslijedio podatak da nabavna cijena crvene riže iznosi 20 dolara po kilogramu, 12. srpnja iste godine proslijedio međusobnu korespondenciju Farmala i Aktivala o koeficijentima pojedinih radnika, a elektroničkom poštom je 31. siječnja 2013. godine proslijedio korespondenciju unutar Aktivala iz koje je vidljivo da tvrtka ima problema s likvidnošću, prodajom i dobavljačima.

Branko Kučan

Istom presudom Kučan je oslobođen krivnje za dva teža kaznena djela za koja je bio optužen, krivotvorenje isprave kao i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Oslobođen za teža nedjela

Tužitelji su ga teretili da je u prosincu 2012. godine, iskoristivši odsutnost članova uprave Farmala gdje je bio prokurist, samim time imao i pristup registru ugovora, bez ovlaštenja izmijenio ugovor između Farmala i tvrtke Prometej kojemu je bio osnivač i direktor. Tom ugovoru je, kako se tvrdilo optužnicom, ‘priklamao’ stranicu u kojoj je kao dodatak navedeno da se ugovor između te dvije tvrtke “produžuje automatski na dvije godine ako ga niti jedna od ugovornih strana pismeno ne otkaže najmanje dva mjeseca prije isteka”.  Osim toga, Kučan je oslobođen i točke optužnice u kojoj se teretio da je supruzi koja nije zaposlenica Aktivala, kao direktor naredio računovodstvu da joj plati premiju osiguranja Sunce od 1700 kuna.

U svojoj opsežnoj obrani, u kojoj je opisao prirodu svog zapošljavanja i postajanja prokurista Farmala, Kučan je porekao krivnju i više puta naglasio kako je sve ‘napakirano’ protiv njega u jeku afere Hipokrat kako bi ga njemački vlasnik ‘odstranio’ iz firme u kojoj je dotad surađivao s predsjednikom uprave Farmala Draženom Dedijem koji je bio glavni akter te afere.

Farmal i Belupo nisu konkurencija

U svojoj obrani Kučan je naveo kako Aktival kao dio Farmala i Belupo kao dio Podravke nisu bili nikakva konkurencija na tržištu. Odnos uspješnosti te dvije tvrtke usporedio je “otprilike kao yugo i mercedes na američkom tržištu” objašnjavajući kako je Farmal držao dva posto prodaje generičkih lijekova, a Belupo 18 posto, a po prihodima prodaje Belupo je sedam do osam puta veća kompanija od Farmala. Odavanje poslovne tajne supruzi preko e-maila smatra pukom izmišljotinom i insinuacijom zato što, kako tvrdi, “ni iz jednog e-maila se ne može, osim zlonamjerno, iščitati bilo što drugo nego da se supruzi jada zbog stvari koje mu se događaju, konzultira oko nekih stvari jer mu je ona najbliža osoba od punog povjerenja ili traži neku pomoć u stvarima u kojima mu ona može pomoći” poput prodaje, kontrolinga, financija i engleskog jezika, a sve u interesu tvrtke za koju radi.

Sa suprugom pričao o svemu

Kako je rekao u obrani, suprugu nikada nije doživljavao kao “drugu” ili “treću” osobu i uvijek su komunicirali o stvarima koje im se događaju u životu, pa tako i na poslu kao dijelu života. Podatke o plaćama smatra da nisu poslovna tajna već da su odnosi između plaća određenih radnih mjesta praktički standard u farmaceutskoj industriji.

Što se tiče crvene riže koji je glavni sastojak jednog lijeka koji proizvode, Kučan je naveo kako se požalio supruzi za lošu kvalitetu robe koju dobavljaju iz Kine i ona ga je spojila s osobom iz Largisa u Češkoj koji je dobavljač tog sastojka. Naglasio je kako Podravka u to doba, ali ni danas ne proizvodi lijekove na bazi te sirovine tako da se ni tu ne može raditi o odavanju poslovne tajne. Također, naglasio je kako ni iz jednog e-maila poslanog supruzi nikome nije nanesena nikakva materijalna šteta. Za sve što je bio optužen Kučan je rekao da je prijavljen za izmišljena kaznena djela i da je to sve pokušaj da se izbjegne poštivanje njegovih prava kojim ga veže ugovor s Farmalom. Dodajmo samo to pojašnjavajući cjelokupnu situaciju i okolnosti ovog postupka, da se cijeli postupak protiv Branka Kučana pokrenuo u jeku megaafere Hipokrat u kojoj je Farmal i njegov predsjednik uprave Dražen Dedi bio u središtu vezano uz podmićivanje liječnika i ljekarnika. Nakon te afere Farmal je bačen na koljena, a njemački vlasnik je potpuno ukinuo proizvodnju u Ludbregu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI