Bivši rukometaš i sportski djelatnik Stričević: U rukometu sam proveo lijepe dane, sad uživam u tenisu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Anđelko Stričević voditelj je Poslovnice FINA-e u Koprivnici, a u sportskom svijetu poznat je kao bivši rukometaš. Nisu to bile neke reprezentativne razine, ali igrao je u jakom klubu i jakoj ligi, a može se pohvaliti i jednim zlatnim odličjem iz najmlađih dana. Ipak, kad je rukomet u pitanju, ističe kako je tu najvažnije bilo druženje.

– S rukometom sam počeo u petom razredu osnovne, kod nastavnika tjelesnog Franje Šogorića u Virovitici. U to vrijeme Virovitica je bila hram muškog i ženskog rukometa, tamo je održano i Svjetsko prvenstvo za rukometašice. Tijekom srednje škole zaigrao sam za Viroviticu u hrvatskoj ligi, tamo sam proveo četiri godine, do odlaska u vojsku – prisjetio se Anđelko Stričević.

Anđelko Stričević čest je gost na Slavenovim utakmicama

Krenuo je na studij u Zagreb, a stigao je i poziv iz Borca, tada jakoga kluba koji je svoje utakmice igrao u staroj Kutiji šibica.

– Bili smo u Prvoj B ligi zapad, u kojoj su se natjecali klubovi iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Vojvodine. Između ostalih, Zagreb, Celje, Zamet, Krivaja… Ta je liga bila baš jaka, a i rukomet je tada bio znatno masovniji. U Borcu sam bio do 1986. godine, zajedno s braćom Udovičić i bivšim sucima Rudićem i Josićem. S nama su igrali i znanstvenik Igor Štagljar, kao i bivši šef Imunološkog zavoda Davorin Gajnik.

Stričević je igrao na poziciji lijevoga krila i bio jedan od nosioca igre. Karijeru je prvotno zaključio 1986. godine, ali se na nagovor iz Virovitice reaktivirao i odigrao još jednu sezonu, da bi se kasnije polako usmjerio na tenis i postao jedan od ponajboljih veterana u Koprivnici uz pomoć „Akademaca s Lošinja“.

– Ako gledamo strogo rezultatski, onda mi je najveći uspjeh osvajanje pionirskog prvenstva Hrvatske s Viroviticom. Igralo je tada za nas puno poznatih ljudi, poput suca Turudića, oca Manuela Štrleka, glumca Draška Zidara i Gorana Mrđena. Igranje za Borac u Prvoj B ligi bio mi je pečat karijere, kao i kasniji nastupi u toj ligi pod vodstvom trenera Zlatka Savnika, koji je nažalost kasnije izgubio život u prometnoj nesreći.

A kako je Virovitičanin Stričević postao Koprivničanac?

– Zahvaljujući supruzi!

Naravno, riječ je o Jasmini Stričević, predsjednici Zajednice sportskih udruga grada Koprivnice.

– Fatalan je bio njezin dolazak poslije jedne utakmice Podravke u Viroviticu, vjenčali smo se 1989. godine. Imamo dvoje djece, Marija je rođena godinu kasnije, isto je rukometašica te sada živi i radi u Londonu u odvjetničkom uredu, a Marko je 91. godište te radi u Zagrebu.

U igračkim danima

S koprivničkim sportom Stričević je povezan sudjelovanjem u upravljačkim strukturama.

– Bio sam prvo u Upravi RK-a Podravka, potom u Nadzornom odboru u vrijeme preoblikovanja kluba, kad je Grad postao većinski vlasnik. Također sam sudjelovao u radu Stručne komisije s Božicom Palčić i Ivicom Palom.

I dalje je član Nadzornog odbora RK-a Podravka zadužen za struku. – Moramo reći da Podravka sigurno ide u dobrom pravcu. Sve dok je Podravka u Ligi prvakinja, to je za klub odlično, pogotovo sad kad kreće novi oblik natjecanja. Kad jednom uđeš, teško je izaći. No, u sportu treba znati isprovocirati sreću, a uvijek treba znati i poštovati da je i netko prije tebe nešto napravio.

FOTO Nikola Wolf / Privatan album

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI