BIZARNO Vozač mopeda prijavljen jer je vozio ‘čak’ 2 km/h brže od dopuštenog. Deset godina čekao presudu

Mopedist je prigovor uložio još 2009. godine i odonda se ništa nije događalo


Autor: podravski.hr — 23.02.2018. / 14:40 Aktualno

Ilustracija / Mopedom se vozilo 52 kilometra na sat, a smije samo 50 (Foto: Cropix)

Mario (41) iz Vlaislava kod Koprivnice upravljajući mopedom prekoračio je brzinu i zaradio podeblju prekršajnu prijavu koprivničke policije. U prijavi prometni policajci naveli su kako se naseljenim mjestom u kojem je ograničenje kretanja bilo 50 km/h vozio nedopuštenom brzinom od – pazite sad – 52 kilometra na sat.
Time je, naveli su u policiji, dopuštenu brzinu premašio za ‘čak’ dva km/h, a istodobno je “upravljao i tehnički neispravnim vozilom” jer mopedi, prema zakonu, moraju imati tehničko ograničenje brzine na najviše 50 kilometara na sat.
Da stvar bude ‘ljepša’, pomalo bizarni slučaj punih je deset godina neuspješno pokušao razriješiti koprivnički Prekršajni sud. Ovih je dana protiv ‘mad max’ Marija odbačena optužba, i to zbog apsolutne zastare počinjenih prekršaja. Dakle apsolutni rok zastare od četiri godine premašen je dvostruko.
Kako se Mario točno zamjerio koprivničkim prometnim policajcima, nije poznato zato što je malo vjerojatno da su ga zaustavili pukim slučajem. Vjerojatno su znali da je riječ o vozaču kojemu je na snazi bila izrečena pravomoćna zabrana upravljanja svim vozilima.
Brzina kojom je natjerao svoj stari moped očito je bila samo povod da ga se zaustavi. Kako to obično biva, osim prijave za kršenje zabrane upravljanja Mario je zaradio još tri prijave policije. Kod sebe nije imao vozačku dozvolu, prijavljen je za prekoračenje brzine od dva kilometra na sat, a kako je moped kojim je upravljao bio sposoban razviti tako ‘veliko’ prekoračenje, zaključili su u policiji kako vozača treba prijaviti i zbog upravljanja tehnički neispravnim vozilom.
Mario je prekršajnim nalogom proglašen krivim, no pravodobno je još 2009. godine uložio prigovor na presudu te je prekršajni nalog stavljen izvan snage. Nije poznato zbog čega devet godina nije izrečena pravomoćna presuda. (ke)
FOTO: CROPIX