BIZARNO Novi državni ravnatelj HZZO-a proglašen krivim i kažnjen zbog propusta lokalnih službenika

Vukelić i HZZO još su dobro i prošli jer su minimalne kazne za te prekršaje za pravnu osobu 66.000 kuna, a za fizičku osobu 8000 kuna


Autor: podravski.hr — 19.07.2018. / 11:32 Aktualno

Lucian Vukelić, novi ravnatelj HZZO-a (Foto: Cropix)

Novi čelnik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucian Vukelić, HDZ-ov kadar iz Rijeke, proglašen je krivim i dosuđena mu je novčana kazna jer je područni ured HZZO-a u Virovitici nezakonito angažirao tamošnjeg liječnika kao medicinskog vještaka.
U jednom od bizarnijih pravosudnih slučajeva Vukelić će – kao krivac po zapovjednoj odgovornosti – morati platiti 1200 kuna kazne, a ustanova kojoj je na čelu, direkcija HZZO-a u Zagrebu – kažnjena je s 4200 kuna. Ruku na srce, još su dobro i prošli jer je za te prekršaje pravnoj osobi predviđena minimalna kazna od 66.000 kuna, a odgovornoj osobi najmanje 8000 kuna. No, Prekršajni sud u Virovitici bio je prema njima blage ruke.
Što se zapravo dogodilo? Inspekcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava otkrila je u svibnju ove godine kako je virovitički HZZO tijekom veljače jednog liječnika angažirao na 60 sati mjesečno kao medicinskog vještaka te s njime sklopio ugovor o djelu. No, inspekcija im je nakon nadzora ‘stisnula’ prijavu tumačeći kako je taj liječnik vještak morao biti primljen u radni odnos jer u djelokrugu svojeg posla nema nikakvu samostalnost u radu. Dakle, ne ugovor o djelu, već ugovor o radu, i to bez obzira što je bio angažiran samo tijekom veljače.
Prekršajni sud u Virovitici protiv HZZO-a i njegova ravnatelja početkom srpnja izdao je prekršajni nalog zbog kršenja odredaba Zakona o radu te ih odlučio kazniti ublaženim novčanim kaznama koje su daleko ispod zakonom propisanih minimuma. (rm)
FOTO: CROPIX