Bježao policiji, psovao ih, hrvao se s njima. Svladali ga tek kad je stiglo pojačanje. Kazna? Presmiješna!

Ukratko, sud je presudio kako će Zoran morati platiti tek - 400 kuna kazne!


Autor: podravski.hr — 11.06.2018. / 17:11 Crna kronika

Ilustracija / Mladić je priveden na Prekršajni sud

Noćna policijska potjera za vozačem koji se nije htio zaustaviti završila je pravom dramom ispred obiteljske kuće u Kalinovcu kod Đurđevca u koju su se kasnije uključili vozačevi roditelji i dodatna policijska ophodnja koju su kolege morali pozvati u pomoć.
A sve je počelo kao uobičajeno policijsko postupanje. Kako stoji u njihovu izvještaju i presudi Prekršajnog suda u Koprivnici, policija je početkom ožujka prije dvije godine, negdje oko 23 sata, obavljala redovite poslove pojačanog nadzora prometa u Kalinovcu.
– Kolega i ja bili smo u službenom vozilu i negdje iza 23 sata uočili smo da je iz ugostiteljskog objekta Vilkomen izašla muška osoba, sjela u automobil vw transporter i krenula. Krenuli smo za njim jer je to vozilo krivudalo po cesti, pa smo uključili rotirke kako bismo upozorili vozača da se zaustavi – ispričao je policajac na sudu.
No, vozač se nije želio zaustaviti, a nisu se usudili pretjecati ga zbog uspornika na cesti i nepreglednih zavoja. Transporter je potom naglo skrenuo u dvorište, a policija se zaustavila ispred kuće. Iz vozila je u dvorište izašao Zoran (35) iz Đurđevca, a sa suvozačeve strane ženska osoba koja je odmah otišla u kuću.
– Koji kurac hoćete – odjednom je vozač prišao policijskom automobilu i ljutito priupitao.
– Kada nam se već tako obraćate, molim vas vašu vozačku i prometnu – odgovorio je policajac.
– Ma koji si ti kurac da ti ja dam dokumente – zagrmio je Zoran.
– Prestanite se tako ponašati, jeste čuli – u prepirku se uključio drugi policajac.
– Ma, jebem vam mater policijsku – urlao je Zoran na njih te počeo trčati niz ulicu.

U svojem iskazu policiji rekao je kako nikoga nije izravno vrijeđao, već je bio revoltiran načinom postupanja policijskih službenika, a možda mu je “koja psovka pobjegla”

Policajac je izletio iz automobila i brzo ga dostigao. Primio ga je čvrsto za ruku i uspio dovući do policijskog vozila. Rukom ga je gurnuo na vozilo, ali Zoran se i dalje žestoko opirao i trgao. U tom času iz kuće su odjednom izašli Zoranovi roditelji i napravili dodatni rusvaj.
– Otac mi se unosio u lice s cigaretom u ustima, a majka me hvatala za rukav. Tada smo morali u pomoć pozvati i drugu policijsku ophodnju koja je vrlo brzo stigla, pa smo vozača svladali i i nekako ugurali u policijsko vozilo. No, ni to nije prošlo glatko jer se i dalje snažno opirao te je u jednom času nogom udario u vrata automobila.
– Jebem vam mater policijsku, govna jedna, kaj me jebete – vikao je i ponavljao uvrede i u policijskom automobilu.
S obzirom da je bio pod utjecajem alkohola, ispričao je poslije policajac, morali su ga pritvoriti u policijskoj postaji.
Prekršajni sud u Koprivnici u dva je navrata zakazivao ročište, ali Zoran nije pristupio niti na jedno, premda je poziv uredno dobio. No, u svojem iskazu policiji rekao je kako nikoga nije izravno vrijeđao, već je bio revoltiran načinom postupanja policijskih službenika, a možda mu je “koja psovka pobjegla”.
“S obzirom da okrivljenik nije pristupio na ročište kako bi iznio svoju obranu, odnosno kako bi se utvrdile eventualne olakotne okolnosti, sud je istome izrekao primjerenu novčanu kaznu, pri čemu je u istu uračunato vrijeme uhićenja, a također je kazna neznatno ublažena budući da okrivljenik nije dosad prekršajno kažnjavan”, stoji u presudi koju je ovih dana donio Prekršajni sud u Koprivnici.
Ukratko, sud je presudio kako će Zoran morati platiti tek – 400 kuna kazne! Osuđen je, naime, na 900 kuna, a 300 kuna je već ‘otplatio’ boravkom u pritvoru pa mu ostaje za podmiriti tek 600 kuna. Ako kaznu plati u roku, bit će mu smanjena za još 200 kuna.
Iz nepravomoćne presude nije jasno je li Zoran na koncu bio podvrgnut alkotestiranju i zašto nije prijavljen za vrijeđanje i omalovažavanje službenih osoba. Nije poznato ni jesu li prijavljeni Zoranovi roditelji. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA