Blaga zima ostavlja trag na usjevima: “Barem dvaput ćemo morati špricati!”

Blaga zima i stalne oscilacije temperatura zraka zadaju probleme i poljoprivrednicima diljem Podravine i Prigorja. Zima bez poštenog snijega, kažu poljoprivrednici, postala je normalna pojava koja ostavlja traga na usjevima pšenice i ječma. Iako su zasad usjevi pšenice i ječma u solidnom stanju, najava novog hladnog vala nikako ne odgovara poljoprivrednicima.

Matija Čorba iz Novog Virja obrađuje 70 rali zemljišta i kao i svi poljoprivrednici, strahuje što će biti sa pšenicom i ječmom u ovoj sezoni. Ječam je, kaže on, već počeo polako žutjeti i bez tretiranja sigurno neće biti željenog uroda.

Matija Čorba

– Kako sad stvari stoje, barem dvaput ćemo morati “špricati” usjeve pšenice i ječma. Sigurno će se u proljeće na usjevima pojaviti bolesti i kako bismo pretrpjeli što manju štetu, tretiranje će biti neizbježno, a to nam pak povećava troškove uzgoja – kaže Matija Čorba.         

Krajem veljače, dodaje on, kreće prihrana usjeva i nakon toga će poljoprivrednici dobiti najbolji uvid u stanje pšenice i ječma te koliko će puta morati dodatno obaviti tretiranje.

– Nažalost, klima se i kod nas u Podravini znatno promijenila i nama mladim poljoprivrednicima postalo je nezamislivo da sezona pšenice i ječma prođe bez dodatnih tretiranja. Bilo bi nam puno bolje da smo imali pravu zimu s obilnijim snijegom – ističe Matija Čorba.

Poljoprivrednici koji su na vrijeme obavili jesensku sjetvu, kaže Matija, manje su u strahu za svoje usjeve. No, zbog prevrtljive prošle jeseni dosta poljoprivrednika kasnilo je sa sjetvom.

–  Mi smo na našim zemljištima pravovremeno sve posijali pa se nadamo da ćemo imati urod u skladu s prosjekom te da će i kvaliteta biti dobra – zaključio je Matija Čorba.

FOTO Dinko Borozan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI