BLAGDAN VELIKE GOSPE Deseci tisuća vjernika u pohodu na naša marijanska svetišta i prošteništa

Uoči središnjeg misnog slavlja u Molvama upriličena je tradicionalna procesija Marijanskom ulicom sa zavjetnim kipom Majke Božje Molvarske


Autor: podravski.hr — 15.08.2013. / 16:04 Aktualno

Blagdan Velike Gospe u Molvama, najvećem podravskom marijanskom prošteništu, privukao je danas brojne vjernike. Svetkovini Velike Gospe prethodila je trodnevnica koju su predvodili domaći sinovi Đuro i Miljenko Hontić te Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup.
Uoči središnjeg misnog slavlja upriličena je i tradicionalna procesija Marijanskom ulicom sa zavjetnim kipom Majke Božje Molvarske koji će u župnoj crkvi ostati do blagdana Male Gospe, 8. rujna, kad će biti vraćen u zavjetnu kapelicu na mjesnom groblju. Središnje misno slavlje predvodio je Ljudevit Maračić, provincijalni ministar Hrvatske provincije franjevaca konventualaca.
Veliku Gospu proštenjem su proslavili i mještani đurđevačkog prigradskog naselja Budrovac. Svetu misu u povodu blagdana zaštitnice budrovačke župe predvodio je Krunoslav Milovec, novovirovski župnik, a priređen je i blagoslov dva nova vitraja na crkvenim prozorima.
Vjernici iz Koprivnice i okolice blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije proslavili su u župi Močile. Veliki broj vjernika sudjelovao je danas u procesiji do župne crkve, ispred koje je održano misno slavlje. Velečasni Maksimilijan Herceg, župnik iz Bisaga i dekan Zelinskog dekanata, poznat kao stalni suradnik u televizijskoj emisiji Popevke i štikleci, predvodio je misno slavlje, uz domaćeg župnika Leonarda Markača i svećenike iz okolnih koprivničkih župa.
Križevački kraj ima tri mjesta za hodočasnička okupljanja povodom svetkovine blagdana Velike Gospe. U Gornjoj Rijeci, Glogovnici, kao i u Križevcima u župi Blažene Djevice Marije i Sv. Marka Križevčanina i u Koruškoj. Na misnom slavlju, koju je predvodio velečasni Ivan Novak, iz župe Cirkvena, uz asistenciju Stjepana Sovičeka, Zlatka Lepčića, domaćeg župnika Dražena Hladuvke i bogoslove, prisustvovalo je oko 2200 vjernika.
Više o proslavi blagdana Velike Gospe u Podravini i Prigorju čitajte u sutrašnjem broju Malog Podravskog.
Na glavnoj fotografiji: Procesija u Molvama
mocile gospa
– Tradicionalna procesija do župne crkve u Močilama kod Koprivnice
krizevci
– Na misnom slavlju u Koruškoj