Blagdanska zabava završila premlaćivanjem: Ivica izazivao i ‘pokupio’ teške batine

Zdravko iz okolice Križevaca presudom križevačke Stalne službe Općinskog suda u Bjelovaru ne mora Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje platiti troškove liječenja poznanika Ivice s kojim se sukobio na proslavi Uskrsa 2016. godine u Vojnovcu Kalničkom.

Kako navodi HZZO u tužbi, Zdravko je Ivicu naguravao, hvatao za ovratnik i bacio na tlo, pri čemu se ovaj ozlijedio. Kako je u prekršajnom postupku Zdravko proglašen krivim za remećenje javnog reda i mira, on mora snositi i troškove liječenja ozljeda koje je prouzročio, tvrdio je u tužbi HZZO. Zdravko je u odgovoru na tužbu kazao kako on nije napao Ivicu, već je Ivica zaprijetio njegovu ocu kako bi ga zastrašio, i to bez ikakva povoda.

– Nakon što se moj otac maknuo od stola, on mu je opet prijetio da će ga istući. Tada mi se otac, zbog straha, obratio i požalio na Ivicu kojeg nije poznavao, niti bio u ikakvom kontaktu s njim. Kada sam ga pitao zašto prijeti mojem ocu, rekao je da će nas istući obojicu i nakon toga me uhvatio za majicu – rekao je na sudu tuženi Zdravko. Dodao je kako se presudom Prekršajnog suda u Bjelovaru, na koju se HZZO poziva, nigdje ne navodi da su kod Ivice nastale ozljede.

– Budući da sam na zabavi ostao još dva-tri sata, nije za očekivati da je Ivica u tom naguravanju ozlijeđen. On je krupniji, snažniji muškarac, vičan tučnjavi zbog čega je kazneno i prekršajno odgovarao, a ja nisam niti skrivio niti vidio njegove ozljede. Nije mi poznato ni je li Ivica negdje drugdje ozlijeđen nakon odlaska sa zabave. S njim sam bio u kontaktu samo držeći njegovu odjeću, uostalom, kako je on držao i mene – rekao je Zdravko.

HZZO i nakon toga ustrajao je, držeći se presude i računa za liječenje, na tome kako je Zdravko doista ozlijedio Ivicu. Prema presudi Prekršajnog suda, obojica su kažnjeni sa po 100 tadašnjih njemačkih maraka. Ivica se tada branio šutnjom, a Zdravko se aktivno branio kako je prišao Ivici zato što mu je otac rekao da mu pokazuje srednji prst i prijeti da će ga tući. Ivica je pak rekao kako je zatražio liječničku pomoć te da je od više osoba zaradio udarce po glavi, lijevoj ruci, koljenu.

Boljela ga je glava na mjestu na kojem je imao hematom, a imao je više hematoma na nosu i gornjoj usnici. Svjedokinja u postupku kazala je kako nitko u naguravanju Ivana i Zdravka nije bio ozlijeđen. Da Ivici nije bila potrebna liječnička pomoć rekao je i drugi svjedok koji je, kako je rekao, njega i Zdravka razdvajao.

– Fizičkog obračuna nije bilo. Obojica su bila još sat-dva na zabavi i nije dolazila policija. Sve se smirilo – rekao je svjedok na sudu.

Možda ključan iskaz bio je od Ivičine liječnice koja nije mogla naći nikakvu poveznicu između nalaza s hitnog prijema i prekršajne presude koji su joj pokazani.  Iskaze svjedoka sutkinja je uvažila kao životno logične i uvjerljive, a Ivičin iskaz uopće nije razmatrala zato što on o tome uopće nije htio govoriti, niti se iz njegova iskaza moglo išta saznati. Kako HZZO tijekom postupka nije dokazao da je Zdravko skrivio Ivičine ozljede, sutkinja Fureš odbila im je tužbeni zahtjev i dosudila u Zdravkovu korist, a tko je zapravo, kada i kako premlatio Ivicu na seoskoj zabavi, zbog čega je morao u bolnicu iz koje je stigla prijava policiji, sutkinja se nije bavila zato što za ovu tužbu to uopće nije bilo važno.

Osim što je odbila tužbeni zahtjev, sutkinja je odlučila kako HZZO tuženom Zdravku mora podmiriti 2600 kuna troškova postupka.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI